Vít Kutnar: Stavebnictví čeká zásadní proměna

Vít Kutnar

Vít Kutnar Zdroj: Michal Tomes, E15

Z právy o nelehkých časech tuzemského stavebnictví připomínají zaseklý gramofon. O to zajímavější je příběh miliardáře Víta Kutnara, který se svou společností Dektrade právě v krizi posílil pozici jedničky na tuzemském trhu se stavebninami. Stavebnictví je podle něj před zásadní změnou. „Všichni už teď znají 3D tiskárny. Proč by se tak jednou nemohly stavět i budovy?“ naznačuje král českých stavebnin.

E15: Je situace ve stavebnictví tak špatná, jak často slýcháváme?

Bohužel ano. Letošní první pololetí bylo v novodobé éře českého stavebnictví nejhorší, jaké kdo pamatuje. Způsobilo to několik faktorů. Jednak stavebnictví klesá už šestým rokem v řadě, bylo velmi špatné počasí a navíc v červnu přišly povodně. Od července se však situace začala zlepšovat, což nás všechny trochu překvapilo.

E15: Ale asi nejde o zásah shůry.

Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že se nakumulovaly zakázky z prvního pololetí. Navíc je nyní vrchol sezony. Když jsme před několika dny ve Zlíně poptávali menší rozšíření naší pobočky, tak ze čtrnácti oslovených firem měly kapacitu pouze dvě.

E15: Nastává tedy obrat k lepšímu?

Nemyslím. Stavebnictví má obrovskou setrvačnost a v tuto chvíli všechny statistiky od počtu zahájených objektů až po hodnotu povolených staveb klesají, takže růst se zatím nedá očekávat. Vzhledem k nízké porovnávací základně z letošního roku by mohlo stavebnictví v prvním pololetí 2014 růst, ale celoročně vidím stagnaci nebo další pokles.

E15: Jsou v odvětví nadále problémem pohledávky po lhůtě splatnosti?

Situaci vnímám spíše jako stabilizovanou. Našim zákazníkům s financováním pomáháme a máme mezi nimi v současné chvíli kolem miliardy korun. Splatnost se neustále i jako nástroj konkurenčního boje prodlužuje. Každý rok odepisujeme pohledávky přibližně ve výši 35 milionů korun. I v krizi se nám tuto hodnotu daří držet. Předem s touto ztrátou počítáme a vytváříme na ni opravné položky.

E15: Musí mít teď podnikatel ve stavebnictví tvrdší lokty než dříve?

Myslím, že ne. Tedy kromě toho, že si musí dávat větší pozor, jaký materiál kupuje. Problémem stavebnictví je, že dlouhodobě klesala cena stavebních materiálů. Někteří menší výrobci neznačkových výrobků museli hledat cesty, jak materiál za cenu na trhu vůbec vyrobit. Častěji než dříve se objevují materiály, které nesplňují normy. Máme kvůli tomu tým techniků, který kvalitu kontroluje.

Životaschopnost malých stavebních firem je obrovská

E15: Zaměřujete se na prodej stavebnin menším firmám. Platí, že je to segment, který je recesí zasažený nejvíce?

Možná jsou nejvíce zasažené, ale zároveň jsou nejflexibilnější. Životaschopnost malých stavebních firem je obrovská. Tyto firmy nesleduje žádná statistika a často zažíváme stav, kdy statistika hlásí pro stavebnictví špatný měsíc, ale nám se dařilo výborně. A opačně.

E15: Pomáhá oboru start Nové zelené úsporám?

Nová zelená úsporám je pro všechny, kteří si od ní něco slibovali, zklamáním. Původní Zelená úsporám nastartovala prudký růst v zateplování, zatímco ta současná s trhem téměř nehnula.

E15: Není to však jen problém pomalého rozjezdu? Pak zase může nastat boom.

Spíš si myslím, že by byl lepší kontinuální dlouhodobý rozvoj. Ve stavebnictví je těžké podobným jednorázovým programům ze dne na den přizpůsobit kapacity. Díky Zelené úsporám dramaticky narostla kapacita trhu, stavební firmy nestíhaly realizovat fasády a výrobci nestíhali vyrábět materiály, kapacitu neměli ani obchodníci. Vzniklo mnoho nových firem, které v této oblasti viděly svoji budoucnost, a pak vše skončilo stejně rychle, jako to začalo. A co teď se všemi novými kapacitami a lidmi? Proto nejsem velký příznivec těchto podpůrných programů, protože na trhu dělají hrozný zmatek. Jsem příznivec dlouhodobé koncepční práce a udržitelného rozvoje. Co by se normálně stavělo šest let, se postavilo za tři roky a zbylé tři roky bude práce málo.

Obor stavebnictví má obrovskou setrvačnost. V tuto chvíli všechny statistiky od počtu zahájených objektů až po hodnotu povolených staveb klesají, takže růst se zatím nedá očekávat. Příští rok vidím stagnaci nebo další pokles

E15: Jestliže se zatím podpůrné programy příliš nenastartovaly, proč je nyní těžké některé zateplovací materiály sehnat?

Výrobci poslední šest let v tomto segmentu, ale například i v cihlách, snižovali své kapacity. Navíc výrobci předpokládali pokles obratu, a tak se například cihly nevyráběly na jaře do zásoby. A pak když sezonně přijde poptávka, tak chybí.

E15: To se ale může hodit, protože se zvýší ceny.

Ceny těchto komodit postupně rostou, ale ne tak rychle, jak by pro přežití potřebovali výrobci a obchodníci. Marže jsou nyní historicky nejnižší. O padesát procent jsme zvýšili počet výdejů zboží a obrat je přitom stejný. Ceny jsou nyní stlačené na absolutní minimum.

Čas konsolidace trhu

E15: Vede to mezi prodejci stavebnin k přeskupení sil?

V posledních dvou letech dochází k velké konsolidaci trhu. Mnoho malých stavebnin je v tuto chvíli na prodej, protože je neúnosné je provozovat. Klesají tržby, klesají marže, není na investice, není na mzdy a do toho občas nezaplatí zákazník. Malé stavebniny tak často zanikají nebo je někdo převezme. Obecně se objem prodejů přesouvá od menších stavebnin k větším sítím, které jsou schopné pracovat sofistikovaněji a i v krizi přijít s efektivním řešením. Velcí jsou navíc schopni v situaci, kdy jim jde o život nebo podíl na trhu, snížit i ceny.

E15: Když říkáte, že kromě odchodů z trhu očekáváte rovněž fúze, bude se to týkat i větších hráčů?

Myslím si, že ano, víme, že i někteří větší prodejci bojují s obtížemi. Loni jsme převzali tři menší stavebniny, letos jsme koupili významné regionální stavebniny Astra v Liberci. Nabídek na prodej firem máme velké množství, ale zvažujeme, jestli je v této chvíli správné jít tímto směrem. Pár bílých míst na mapě ještě máme, ale současně jsme všude v dobré dojezdové vzdálenosti.

E15: Co expanze do jiných částí trhu?

V distribuci stavebních materiálů máme teď tolik příležitostí pro růst a vlastní rozvoj, že jakékoli tříštění aktivit by byla chyba. Před krizí jsme sice měli nakročeno na hodně trhů s různými produkty, ale vzhledem k recesi jsme se rozhodli soustředit na distribuci stavebních materiálů pro profesionální zákazníky, ve které jsme nejlepší. Jakmile jsme naše aktivity zaměřili jen na klíčové produktové řady a klíčové trhy, naše ziskovost se i v krizi rychle stabilizovala.

E15: Nyní jste investovali kolem dvou set milionů korun do nového prodejního areálu ve Vestci u Prahy. Není to za současné situace risk?

Praze, jako největšímu městu, sklad s takovým servisem jednoznačně chyběl. V tomto areálu zkoušíme nový způsob odbavení, který je v našem oboru unikátní nejen z evropského, ale i světového hlediska. Jde o odbavení na jedno zastavení v zastřešeném terminálu. Zákazník zastaví své auto na očíslovaném místě a po zaplacení mu skladník přiveze zboží až k autu. Komunikace probíhá elektronicky a i v nejvyšší špičce dokážeme všechny zákazníky odbavit během několika minut.

E15: Před časem jste rozjeli také inspekci nemovitostí Nemopas. Slaví úspěch?

Pro mne je až překvapení, jaký je o službu zájem. Myslel jsem si, že trh ještě není zralý, ale lidé si naštěstí stále více uvědomují, že je velkým rizikem koupit dům bez kontroly jeho technického stavu od odborníka. To, co je již několik let běžné u ojetých vozidel, nebylo u domů zdaleka samozřejmostí. Přitom se kupující snadno může dostat do situace, že je po koupi domu přinucen utratit další dva miliony korun za jeho opravy.

E15: Současně se ale v tomto oboru objevila rychle spousta konkurentů.

Máte pravdu, stejně jako v každém novém a zajímavém oboru. Konkurence je zdravá. Máme výborné technické zázemí a know-how a pracujeme poctivě. Když jsme začínali v roce 1993 s distribucí stavebních materiálů, působilo v oboru s nadsázkou řečeno milion prodejců. Postupně ale bylo těžší a těžší uspět, takže hodně z nich začalo z oboru odcházet nebo firmy prodávat. My jsme zůstali a nakonec jsme jednička.

Rodinnou firmu zachováme

E15: Vlastníte recept na úspěch?

Tvrdě a poctivě pracovat, tak aby měl člověk z práce radost, a když přijde úspěch, tak ho přijmout s pokorou a nebrat sám sebe zas tak moc vážně. Používat selský rozum a vždy se snažit dostat o krok dál. A samozřejmě vše, co se vydělá, investovat zpět do firmy.

E15: Mají teď všechny společnosti ve vaší skupině budoucnost zajištěnou?

Všechny naše firmy jsou v zisku. Některé jsou větší, některé menší, ale žádné problémy nemají. O prodeji žádné z nich neuvažujeme. Vždycky dá hodně práce, aby nové společnosti uspěly, takže se je pak prodávat nechce.

Vít KutnarVít Kutnar

E15: Co přizvání investora do holdingu nebo dokonce jeho prodej?

Ne, nadále si chceme zachovat charakter rodinné firmy. Prostředků na rozvoj máme za pomoci bankovního financování dostatek.

E15: Jste také aktivní ve výzkumu a vývoji. Jak bude podle vás vypadat stavebnictví budoucnosti?

Zajímá nás například, jak zrychlit výstavbu. To je směr, ve kterém čekám časem velké revoluční změny. Systém stavění je v zásadě stále stejný již několik tisíc let. Cihly se něčím lepí k sobě, vše se skládá na stavbě a každá stavba je od návrhu po realizaci prototyp. Z tohoto pohledu je stavění budov velice neefektivní obor.

E15: Kdy přijde změna? A jak bude vypadat?

Revoluce ve stavebnictví může přijít za sto let anebo také za dvacet. Ale určitě přijde. Všichni už teď znají 3D tiskárny. Proč by se tak jednou nemohly stavět i budovy? Myslím si, že již děti mých dětí se budou divit, jak jsme mohli stavět tak pomalu a neefektivně.