Chvála černých labutí aneb proč je ten pravý čas přečíst si knihu Nassima Nicholase Taleba

Zdroj: Tereza Kovandová

Úrokové sazby se vracejí k dlouhodobému normálu, jenže svět mezitím zbytky předvídatelné normality poztrácel. Už koronavirové roky opětovně přivábily masivní pozornost ke knize Černá labuť a vše nasvědčuje tomu, že půjde o doporučenou četbu i pro další roky. Nyní by ale zájem o dílo dával snad ještě větší smysl. Přirovnání šíření covidu-19 k nepředvídatelné a mimořádně vzácné černé labuti bylo totiž mimo. Ponaučení? Investory by nejvíc mělo děsit dění, které mají přímo před očima.

Nové číslo e15 magazínu, které se věnuje investicím, vychází 9. října.

Kdo bestseller Nassima Nicholase Taleba z roku 2007 opravdu četl, věděl, že pandemie podle Taleba žádnou nepředvídatelnou událost nepředstavovala – před rizikem globálního rozšíření nákazy autor v knize explicitně varoval. Došel k tomu myšlenkovým pochodem uplatnitelným i nyní. Svého přesvědčení tehdy nabyl kvůli fatální nepřipravenosti většiny vyspělých států na podobnou událost. Covid totiž v Talebově pojetí nebyl labutí černou, ale bílou, tedy jevem v zásadě očekávatelným.

A právě další podobné bílé labutě drsně zamávají investičními portfolii i v nejbližších letech, varuje nyní Taleb. Ironický glosátor by dodal, že čím lépe chtějí být lidé připraveni na nepředvídatelnou dějinnou událost ve stylu černé labutě, tím pravděpodobněji je skolí něco zdánlivě banálního. Myšlenka černé labutě může být navíc ošemetná kvůli její snadné zneužitelnosti jako výmluvy, že na skutečně zásadní změny se připravit nedá, a tak nemá cenu dělat nic. I proto je užitečné pořádně vnímat, co Taleb popisuje jako bílé labutě současnosti. Protože na ty se připravit teoreticky aspoň trochu dá.

Zásah pro nemovitosti a AI

Současné hlavní makroekonomické hrozby jsou podle Taleba natolik zjevné, že se ani náznakem nevyznačují čímkoliv nepředvídatelným. Po letech ultranízkých úrokových sazeb Američané a jejich vlády – ale nejen oni, nutno dodat – navršili dluhy tak vysoké, že je při utahování monetární politiky jejich obsluha jen sotva udržitelná.

„Jedna z fundamentálních věcí, co se za mého života kompletně změnila, je vnímání veřejného dluhu,“ tweetoval v létě zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič.

„To je bílá labuť! Riziko leží přímo před námi. Pokud uvidíte vratký most, také je vám jasné, že se jednoho dne zřítí. Takže jej musíte opravit,“ vysvětloval na přelomu srpna a září stejné téma Taleb pro CNBC. S dodatkem, že snižování zadlužení není žádná kosmetická operace. Investorům současně vzkázal, že dva segmenty globálních kapitálových trhů jsou teď extrémně zranitelné: reality a nové technologie. Nadšení kolem umělé inteligence nesdílí a nemá problém se proti němu vymezit, přestože davy retailových investorů třeba zrovna míní opak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!