Už nikdy nízké úroky. Podvazují ekonomiku a rodí katastrofy, říká Howard Marks z Oaktree

Americký investor a spisovatel Howard Marks

Americký investor a spisovatel Howard Marks Zdroj: profimedia.cz

Extrémně nízké, anebo dokonce nulové úrokové sazby zůstanou minulostí a svět se k nim už nevrátí. Skončila tak prakticky více než čtyřicetiletá éra setrvale zlevňujících peněz, která vedle uměle uměle vysokých cen aktiv přinesla světu inflaci a nebezpečný návyk, že všechno bude už jen lepší. Na investiční konferenci Shifts23 pořádané e15 a J&T Bankou to řekl spoluzakladatel a spolupředseda společnosti Oaktree Capital Management, americký investor a spisovatel Howard Marks. Nová éra vyšších a po dlouhých dekádách oběma směry zároveň kolísajících sazeb znamená i nutnost nového pohledu na investice.

„V roce 1980 jsem měl na sebe půjčku a od banky jsem se dozvěděl, že moje úroková sazba je 22 a čtvrt procenta. O čtyřicet let později jsem si půjčil za dvě a čtvrt procenta. Myslím, že tento pokles sazeb byl největší událostí ve světě financí za poslední půlstoletí, ale myslím, že si to takto nikdo dostatečně neuvědomuje. Kdokoli začal investovat v roce 1980, zažil jen pokles, či velmi nízké úroky. Nicméně si asi nemyslím, že se k éře nulových nebo supernízkých sazeb vrátíme,“ symbolicky popisuje Marks vývoj úrokových sazeb s tím, že celé generace dlužníků a investorů prakticky nezažily významnější růst ceny peněz, tedy růst úrokových sazeb.

„Klesající úroky jsou skvělé pro vlastníky aktiv, zvyšují ziskovost podniků, snižují náklady na kapitál a usnadňují firmám vyhnout se defaultu a bankrotu. Penalizují ovšem střadatele a věřitele,“ zdůraznil Marks s tím, že nyní se svět alespoň pohledem úrokových sazeb vrátil k normálu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!