Místo carbon zero reálný cíl. Evropa může emise snižovat i mimo své území, říká Daniel Křetínský

Daniel Křetínský na Shifts

Daniel Křetínský na Shifts Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Evropa ztrácí konkurenceschopnost a musí si vybojovat důvěru investorů, zdůrazňuje český miliardář Daniel Křetínský. „To vyžaduje základní ideový posun: transformovat celý přístup k dekarbonizaci z hesla lead by example do hesla přinášíme řešení,“ uvedl spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH). V rozhovoru, který se uskutečnil na konferenci Shifts2023, Křetínský prozradil, co vedlo EPH k významným akvizicím z posledních let, včetně koupě fotbalového klubu West Ham United. Křetínský je spolumajitelem Czech News Center, vydavatelství e15 magazínu.

Tématem konference uspořádané e15 a J&T Bankou jsou shifts. Nemohu začít jinak než shiftem, posunem, který se týká vašeho byznysu bezprostředně, a to je dekarbonizace a Green Deal v Evropě. Evropa je na jedné straně tím, kdo reguluje, a na druhé straně kontinentem, který oproti Asii a USA zaostává. Jak si podle vás může Evropa zachovat svůj význam v kontextu toho, co dnes v energetice probíhá?

My jsme k tomu v Evropě přistoupili hodnotovým, dalo by říci ideologickým způsobem, kdy otázka dekarbonizace není principiálně racionální kategorií z hlediska exekuce, ale potřebou a nutností, která je z hodnotového hlediska a z hlediska zachování planety nezbytná. Tomu rozhodnutí rozumím. Problém je v tom, že ve fázi exekuce se ten silný hodnotový aspekt – potřeba zachránit planetu – dal kombinovat s racionálním přístupem v oblasti implementace.

My jsme se v zásadě rozhodli celou transformaci řídit podle principu „lead by example“ a ukázat zbytku světa, že emise lze snižovat velmi agresivně a lze si stanovit i cíle na bezemisní ekonomiku a společnost. To začalo znemožňovat racionální diskuzi, protože ten stanovený cíl je relativně drastický, a odporovat mu znamená odporovat celé myšlence dekarbonizace. Tento naprosto hodnotově orientovaný přístup už od samého začátku působil při implementaci škody a ty jsou dnes relativně vážné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!