Obejde se bez přestávky a pracuje přesně. Jak vznikl český robotický zedník

KM Robotics

KM Robotics Zdroj: E15 Michael Tomeš

V Česku se něco podobného dosud nestalo. V říjnu úplně poprvé začal zdicí robot ve spolupráci s firmou GEMO stavět průmyslovou budovu v Šumperku. Bez party dělníků, bez pauz na svačinu a chirurgicky přesně. Vývoj přelomového pomocníka je odpovědí na nedostatek pracovní síly na trhu. Za nápadem stojí start-up KM Robotics a jeho majitelé Štěpán Kočí a Jakub Maršík. První jmenovaný popisuje pro e15 magazín zrod zednického robota:

Nad myšlenkou vyvinout robota, který by pomáhal v oblasti stavebnictví, jsem poprvé zauvažoval již s příchodem ekonomické krize 2008. Dlouho jsem přemýšlel, jakým způsobem by se dal tento segment zefektivnit.

Stavebnictví bylo v oblasti robotizace takzvaně v plenkách. A protože roboti běžně pracují v jiných odvětvích průmyslu, začal jsem si s myšlenkou stavebního robota více pohrávat. Odpověď z trhu byla jasná. Stavební firmy se neustále potýkají s nedostatkem řemeslníků a mladší generace se řemeslu nechtějí věnovat. Robotické zdění tak odpovídalo přímo na potřeby stavebnictví, říkal jsem si tenkrát.

Štěpán Kočí, Jakub MaršíkŠtěpán Kočí, Jakub Maršík|E15 Michael Tomeš

Vývoj probíhal několik let, během kterých jsme společně s kolegou Jakubem, který má na starosti především softwarový vývoj, vkládali do robota velké naděje a neúnavně konzultovali vývojové fáze od designu až po první skutečný projekt s odborníky ze stavebního průmyslu a také s výrobci zdicích materiálů.

Hlavním cílem bylo vyvinout natolik dokonalého robota, aby se stal běžným zařízením, které se bude každodenně používat na stavbách. Základem úspěchu jsou jeho tři klíčové vlastnosti: rychlejší, přesnější a hlavně neúnavný. Přibližně před třemi lety jsme se dohodli se společností Wienerberger, že vytvoříme partnerskou alianci založenou na dokonalém robotickém zdění.

Začínali jsme se zařízením o váze tři tuny, od té doby jsme vývoj posunuli o dost dopředu. Dnešní robot, který je schopen pracovat na stavbách, váží 2,4 tuny a má za sebou první ostrý provoz. Už na podzim vyjede i na další stavby. Ve výrobě je první ověřovací série osmi kusů. Zcela nové řešení, které na trhu stavebnictví dosud neexistovalo, je nyní realitou.

A jak zdicí robot funguje? Svou velikostí a výkonem se hodí zejména na velké stavby s dlouhými zdmi, jako jsou bytové domy, školy nebo průmyslové haly. Robot je vysoce efektivní při zpracování kamionů stavebního materiálu. Do budoucna bychom chtěli robota přizpůsobit i menším stavbám typu rodinného domu. K provozu potřebuje pouze operátora a „pomocného stavebního dělníka“.

Je koncipován tak, aby splnil pravidla bezpečnosti, zároveň je vybaven řadou senzorů, které kontrolují okolní prostor a dokážou přerušit zdění v případě ohrožení bezpečnosti. Robot je také vybaven jednoduchou zábranou pro vyhrazení pracovního prostoru. Robota budeme zákazníkům poskytovat formou služby, kdy zákazník bude platit za objem vyzděného zdiva.

Robotovi patří i vlastní cihla. Společně s Wienerbergerem jsme v roce 2022 získali patent na cihlu Robot Ready, která je speciální díky uchopovacím drážkám, s nimiž robot umí pracovat.

Na vývoji robota se s námi podílí největší výrobce pálených cihel a střešních tašek, společnost Wienerberger, inovační agentura Creative Dock a také odborníci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Wienerberger do vývoje investoval desítky milionů korun. Projekt podpořila také Technologická agentura ČR sumou 35,6 milionu korun.