Nejslavnější džíny všech dob slaví 150 let. Jak Levi’s 501 vyšly z dolu na molo

Prodejna Levi’s v New Yorku

Prodejna Levi’s v New Yorku Zdroj: Profimedia

O džínách se praví, že jsou nejspravedlivějším oděvem, nosí je majitelé zlaté kreditky, stejně tak i studenti s pětikorunou v kapse. V popkutuře není mezi džínami silnějšího a slavnějšího hráče než Levi’s 501. Mocné pětsetjedničky letos slaví stopadesáté výročí a zažívají další z mnoha svých módních renesancí.

Ani ve firmě Levi’s vlastně nevědí, proč jsou nejslavnější džíny všech dob označeny právě číslovkou 501. „Nikdo to netuší, protože zemětřesení a následný požár zničily v roce 1906 sanfranciské sídlo firmy včetně archivu, a tak zmizely i dokumenty, které by to objasňovaly,“ vysvětluje Michal Petrov, který je autorem knihy o historii denimu Jeans Story: Retro Blue. 

Příběh 501 se začal psát zkraje sedmdesátých let devatenáctého století, kdy krejčí Jacob Davis (původem Litevec) napasoval pevné měděné nýty na pracovní oděv a vyzval ke spolupráci obchodníka Leviho Strausse (původem Němce). Své pracovní kalhoty (přesněji pasové overaly, jak se jim říkalo zhruba do druhé světové války) zaregistrovali jako střih číslo 501. Odolný oděv se záhy stal žádaným artiklem mezi kovboji, honáky, železničáři, horníky a u dalších dobrodružných profesí amerického venkova. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!