Na světových turnajích v e-sportu vydělal Jarla už 180 tisíc dolarů. Maturita musela počkat

Vítězstvím na mistrovství ČR v počítačových hrách (na snímku) to pro Jaromíra Vyskočila  začalo.

Vítězstvím na mistrovství ČR v počítačových hrách (na snímku) to pro Jaromíra Vyskočila začalo. Zdroj: Jaromír Vyskočil

Jaromír Vyskočil vystupující pod přezdívkou Jarla je druhý nejlépe placený hráč e-sportu v České republice. Úspěšně se věnuje karetní hře Hearthstone.
Na světovém LAN turnaji Dreamhack ve švédském Jönköpingu už byla daleko těžší konkurence.
3
Fotogalerie

Sedím v jeho pokoji a ze všech stran na mě z plakátů shlížejí hokejisté, kterým dominují hráči Pittsburghu Penguins. Hokejovému fandovi Jaromíru Vyskočilovi ostatně tento sport zásadně změnil život. Když ještě jako kluk řezal na zamrzlém rybníce do kusu černé gumy, dozvěděl se od kamarádů o počítačové hře Hearthstone. Uběhlo několik let a Vyskočil se pod přezdívkou Jarla řadí mezi nejlepší hráče světa a vydělává miliony korun.

„Odjakživa jsem rád soutěžil, ať už ve fotbale, nebo v hokeji. Stejně to mám v hrách,“ říká třiadvacetiletý Jarla, typický představitel mladé generace, pro niž jsou videohry všudypřítomné. S kamarády si nejprve krátil volné chvíle hraním kultovních Bulánků, střílečky Counter-Strike 1.6 nebo hrou na hrdiny World of Warcraft.

Úspěch této dnes legendární hry, kde příběh doplňují RPG prvky umožňující vylepšovat vybranou postavu a pak bojovat s ostatními hráči, tenkrát přivedl herní studio Blizzard Entertainment k myšlence zasadit do tohoto univerza i novou karetní hru – Hearthstone. Novinku začal Blizzard vypouštět mezi první hráče ve druhé polovině roku 2013 a tehdy se k ní dostal i Jaromír. „Jeden z kamarádů měl přístup do uzavřené beta verze,“ vzpomíná. „To mi bylo patnáct. Protože jsme předtím hráli World of Warcraft, znal jsem jednotlivé hrdiny, kouzla nebo útoky, takže jsem věděl, o co jde.“

Základní princip hry Hearthstone je jednoduchý. Jde o souboj mezi dvěma protivníky a kaž­dý z nich má balíček o třiceti kartách, jehož součástí je i vybraný hrdina. Úkolem hráče je zničit soupeřova hrdinu s pomocí karet kouzel a útoků, případně zvítězit tak, že protivníkovi nezbude žádná karta.

Kámoši to brzy vzdali

Nejdříve hrál Hearthstone jen tak pro zábavu. Motivací bylo porazit kluky a pobavit se. „Hodně jsme hráli proti sobě. To nás mega bavilo. Kamarádi u toho ale popravdě dlouho nevydrželi, zhruba rok,“ popisuje úplné začátky jeden z nejlepších hráčů současnosti.

V ten moment začal Jaromír hru více studovat. Na internetu hledal živé přenosy a videa zkušenějších hráčů a učil se od nich. Základem bylo najít tu nejlepší strategii. V současnosti se ve hře nacházejí tisíce karet a jejich počet se stále rozšiřuje. Hráče to tak nutí neustále trénovat, zkoušet správné kombinace karet a tím si vytvářet vlastní balíčky neboli decky. 

Ty se podle herní strategie dělí na několik typů. V některých hráč spoléhá na drtivý úvod, kdy během několika kol sebere soupeři velký počet životů. Jiné decky jsou stavěné na střední nebo pozdější fázi hry, což od hráčů vyžaduje velkou trpělivost a soustředění zahrát kartu ve správnou chvíli. Nejlepší hráči proto musejí podobně jako šachoví velmistři přemýšlet několik kroků dopředu. „Čtení hry je hodně důležité, získáte tím výhodu,“ líčí Vyskočil. „Když soupeř drží několik kol v ruce jednu kartu, dá se vytušit, že to bude silná karta, která může rozhodnout hru.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!