Roztržené kalhoty Mikuláši Hurtovi napověděly, co může udělat pro sebe i planetu – vratné šaty

Mikuláš Hurta, Nilmore, oblečení, Magazín Investuj

Mikuláš Hurta, Nilmore, oblečení, Magazín Investuj Zdroj: Nilmore

Nilmore, oblečení, Magazín Investuj
Nilmore, oblečení, Magazín Investuj
Ilustrace, Recyklace, Tereza Kovandová, Magazín Investuj
4
Fotogalerie

Toužil opustit korporát a rozjet smyslupné podnikání. K výrobě plně recyklovatelných triček či svetrů inspirovaly Mikuláše Hurtu opakované příhody s nekvalitně ušitým oblečením.

Mikuláš Hurta měl pohodlné křeslo výrobního ředitele a před sebou slibnou kariéru v korporátu. Pak ale vzal věci do vlastních rukou a řekl si, že svůj život změní. Otevřel excelovou tabulku a začal do ní psát, čemu by se chtěl věnovat. A pak se mu cestou do práce roztrhly kalhoty. Stalo se mu to už nejméně podruhé či potřetí. Jako by už vesmír nevěděl, jak jinak má mladému muži předat své poselství. Zrodil se tak podnikatelský nápad, že z kukuřičného škrobu či cukrové třtiny se dá ušít oblečení, které se nemusí vyhodit, ale může se vrátit a dokola recyklovat.

Výsledkem je značka jménem Nilmore a číslo 2500 litrů vody, které je možné ušetřit na jednom jediném tričku, protože recyklací se minimalizují vstupní suroviny. Ano, řeč je o zodpovědném chování, protože módní byznys je jedním z největších zatěžovatelů planety. „Baví mě pomáhat lidem, přírodě a dělat věci, které mají smysl. Začal jsem se kvůli těm roztrženým kalhotám zajímat o udržitelné produkty v módním průmyslu a zjistil, že vlastně neexistují. Respektive jsou podmíněny cirkularitou,“ říká Mikuláš Hurta.

Mikuláš není objevitelem svatého grálu. Látky z polylaktidů (PLA), o nichž byla na začátku řeč, již na světě existovaly – jen se používaly pro jiné účely a nikoho nenapadlo upravit a využít je čistě pro oděvní průmysl. Výzkum tedy začal v roce 2018. Mladý podnikatel objížděl nezávislé experty i zástupce univerzit, aby mu pomohli vymyslet, jak z látky udělat příjemnou věc na nošení a jak dotáhnout její recyklaci. Pozor si musel dát zejména na přidané věci, jako jsou různé barvy nebo cedulky, jež by recyklaci bránily.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!