Rizika slepých uliček: Co je ekologické? Pohled na to se stále mění

Rizika slepých uliček, co je ekologické? Pohled na to se stále mění

Rizika slepých uliček, co je ekologické? Pohled na to se stále mění Zdroj: Tereza Kovandová

Rizika slepých uliček, co je ekologické? Pohled na to se stále mění
2
Fotogalerie

Evropská snaha odklonit se od ruských fosilních paliv naplno ukázala, že ani západní země nemají jasno, jaké zdroje energie jsou environmentálně nejméně škodlivé. Už před vypuknutím války na Ukrajině se v EU velmi problematicky hledala shoda na takzvané taxonomii, tedy na označení různých energetických technologií za zelené investice.

Zastánci jádra představovaní mimo jiné Francií a Českem argumentovali, že jde o takřka bez­emisní zdroj, může tedy sedmadvacítce dobře posloužit k dosažení ambicí vytyčených v rámci Green Dealu. Odpůrci v čele s Německem a Rakouskem mají za to, že emise skleníkových plynů by neměly být jediným kritériem hodnocení environmentálních aspektů.

„Existuje riziko jaderné havárie s dramatickými následky pro životní prostředí, biologickou rozmanitost a lidské životy,“ zdůrazňuje sdružení pro záchranu životního prostředí Calla. Kritici poukazují také na vysokou náročnost velkých atomových elektráren na vodu, problematickou těžbu uranu a nedořešené nakládání s vyhořelým palivem.

V Německu zašla zášť vůči jádru tak daleko, že země na konci roku navzdory energetické krizi odstaví poslední reaktory a nechá dva pouze v záložním režimu. Berlín do agrese na Ukrajině spoléhal na to, že mu do zajištění dostatečné infrastruktury obnovitelných zdrojů a kapacit akumulátorů pro ukládání takto vyrobené elektřiny poslouží ruský plyn.

Na pranýři je i plyn

Jenže i pohled na tento zdroj se v poslední době vyvíjí. Zatímco dříve byl plyn díky zhruba polovičním emisím oxidu uhličitého jednoznačně preferován před uhlím, dnes ekologové v souvislosti s ním stále častěji varují před velkými úniky metanu.

„Metan je po dobu dvaceti let osmdesátkrát účinnější při zachycování tepla než oxid uhličitý. Je odpovědný za téměř polovinu z oteplování o 1,1 °C, kterým jsme dnes potrestáni,“ uvedl pro server Climate Change News expert a někdejší chilský ministr životního prostředí Marcelo Mena z Global Methane Hub.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!