S kyslíkem jde všechno snáz. Studentský start-up měří ve školách a firmách, co tam lidé dýchají

Tým Luftio. Na vývoji produktu Luftio se podíleli (zleva) Matyáš Vodička (3D tiskař), Tomáš Martykán (HW+SW vývojář), Josef Tatíček a Adam Schinzel (SW vývojář). Luftio je krabička pro školy i kanceláře, která měří základní parametry vzduchu, a software, který umí pracovat s daty a dávat doporučení, kdy a jak účinně větrat, po větší analýze pak v rukou odborníka i zprávu, jakými zásahy situaci trvale zlepšit.

Tým Luftio. Na vývoji produktu Luftio se podíleli (zleva) Matyáš Vodička (3D tiskař), Tomáš Martykán (HW+SW vývojář), Josef Tatíček a Adam Schinzel (SW vývojář). Luftio je krabička pro školy i kanceláře, která měří základní parametry vzduchu, a software, který umí pracovat s daty a dávat doporučení, kdy a jak účinně větrat, po větší analýze pak v rukou odborníka i zprávu, jakými zásahy situaci trvale zlepšit. Zdroj: Luftio

Luftio je krabička pro školy i kanceláře, která měří základní parametry vzduchu, a software, který umí pracovat s daty a dávat doporučení, kdy a jak účinně větrat, po větší analýze pak v rukou odborníka i zprávu, jakými zásahy situaci trvale zlepšit.
Luftio je krabička pro školy i kanceláře, která měří základní parametry vzduchu, a software, který umí pracovat s daty a dávat doporučení, kdy a jak účinně větrat, po větší analýze pak v rukou odborníka i zprávu, jakými zásahy situaci trvale zlepšit.
monitorovací zařízení Luftio, Můj nápad, , ilustrace, Magazín Příležitosti
4
Fotogalerie

Nucené studium a práce z domova během lockdownu vnukly Josefu Tatíčkovi a Adamu Schinzelovi nápad na stvoření monitorovacího zařízení Luftio. To dokáže přesně analyzovat kvalitu vzduchu v místnosti a pomocí unikátního softwaru poradit, jak zajistit optimální studijní či pracovní prostředí.

První tvrdý covidový lockdown přibil Josefa Tatíčka (21) a jeho byznysového parťáka Adama Schinzela (18) doma k počítači. Pracovali, učili se. Když se pak bavili o tom, jak jim jde práce od ruky, shodli se, jak důležité je dýchat čerstvý vzduch. A tak se zrodil nápad na Luftio. Krabičku pro školy i kanceláře, která měří základní parametry vzduchu, a software, který umí pracovat s daty a dávat doporučení, kdy a jak účinně větrat, po větší analýze pak v rukou odborníka i zprávu, jakými zásahy situaci trvale zlepšit.

„Uvědomili jsme si vlastně jednoduchou věc, kterou nám následně potvrdila řada studií. To, jak větráme, má dopad nejen na produktivitu práce, ale i na naše zdraví,“ popisuje Josef Tatíček, mimochodem student podnikohospodářské fakulty pražské VŠE. Josef také pracuje na plný úvazek pro softwarový gigant Avast.

Luftio se měnilo za chodu. Upravoval se a hledal vhodný název, sháněly se součástky pro senzor, který měl být původně ze dřeva, ale po rozšíření týmu o nové členy se přešlo na krabičku vytištěnou na 3D tiskárně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!