Slack úspěšně vstoupil na burzu i bez bankéřů. Může to předznamenat pokles vlivu Wall Street

Slack

Slack Zdroj: Reuters

Pracovní chatovací aplikace Slack úspěšně vstoupila na burzu. První den její akcie vylétly dokonce o 60 procent, a byť část zisku provozovatel aplikace během dne ztratil, v souhrnu výrazně posílil. Před vstupem na trh byly akcie Slacku ohodnoceny na 26 dolarů, přičemž v pátek to bylo už kolem 39 dolarů. Příběh firmy ale současně ukazuje, jak v jejím případě získává Silicon Valley nad Wall Street navrch, uvádí portál Vox.

Podle analytiků bude nyní záviset na tom, zda Slack přesvědčí investory, že je multifunkční platformou.

„Pokud to Slack dokáže, rozšíření platformy mezi masy bude mnohem jednoduší. Další výzvou pak bude přimět uživatele, aby si místo neplacené verze pořídili tu placenou,“ řekl pro server Computerworld Michael Facemire, hlavní analytik ve společnosti Forrester.

Pro Slack je přitom první den na burze úspěšný i z jiného důvodu. Po hudební platformě Spotify se stala teprve druhou větší technologickou společností, která ke svému vstupu na trh nevyužila primární nabídky akcií (IPO), ale takzvané přímé zalistování. Jinými slovy, Slack nevyužil externí upisovatele, kteří by nabízeli akcie investorům.

Jak funguje přímé zalistování

Někteří investoři připodobňují přímé zalistování akcií k situaci, kdy prodavač doufá, že je jeho zboží natolik atraktivní, že mu stačí svůj obchod pouze otevřít. Na burze to znamená, že akcie může nakupovat jakýkoliv investor, který se o obchodní nabídce dozví.

Firma přímým zalistováním ušetří díky tomu, že nemusí platit zprostředkovatele. Odborníci se však shodují, že přímé zalistování si mohou dovolit jen společnosti, které jsou dostatečně známé a vědí, že je o jejich akcie mimořádný zájem. V případě primárního úpisu akcií (IPO) fungují zmínění zprostředkovatelé současně jako stabilizační prvek s ohledem na hodnotu cenných papírů.

Druhé úspěšné přímé zalistování na burze podle analytiků vyvolá otázky, zda větší a známější firmy ke svému burzovnímu debutu vůbec zprostředkovatele potřebují. Podle publicistického serveru Vox nastávající trend dokonce může předznamenat rostoucí vliv Silicon Valley na úkor Wall Street.

Pro někoho může být zpráva, že americké banky konečně ztrácejí vliv, pozitivní, jiní ale mohou zase po právu namítat, že zmizí desítky let fungující pojistky kapitálového trhu, píše server.

Vstup na burzu hodnotu firmy výrazně navýšil. Předtím byla společnost ohodnocena na sedm miliard dolarů, nyní její tržní kapitalizace dosahuje téměř dvaceti miliard.