Facebook sbírá podporu pro vlastní kryptoměnu, na svou stranu už získal Visu i Uber

Facebook

Facebook Zdroj: ČTK

Mark Zuckerberg hasil problémy Facebooku, zisky však stoupaly
Mak Zuckerberg se přiznal, že průšvihy Facebooku jsou jeho chybou.
3
Fotogalerie

Připravovaná kryptoměna z dílny sociální sítě Facebook postupně získává podporu firem. Podle informací listu Wall Street Journal se technologický gigant dohodl už s více než desítkou společností, které digitální měnu s pracovním názvem GlobalCoin podpoří. Každá z nich do projektu investuje zhruba 10 milionů dolarů a stane se díky tomu členem řídícího konsorcia.

Podle odborníka na kryptoměny Gerricka Hilemana bude spuštění GlobalCoinu jednou z nejdůležitějších událostí v historii digitálních měn.

Hlavní myšlenkou digitální měny, kterou chce Facebook příští týden představit a do oběhu poslat příští rok, je vytvoření bezpečného a dostupného způsobu plateb bez ohledu na to, zda jsou uživatelé majiteli kreditní karty. To by podle expertů pomohlo hlavně maloobchodníkům, kteří by se o zisky nemuseli dělit s poskytovateli kreditních karet.

Spuštění nové kryptoměny oznámila firma loni v prosinci. Uvedla, že situaci okolo digitálních měn sleduje od konce roku 2017 a očekává, že GlobalCoin bude stabilní měna, která bude fungovat v rámci infrastruktury pro zasílání zpráv, kterou má společnost k dispozici.

GlobalCoin není první zkušenost sociální sítě s digitálními měnami. V minulosti už představila měnu Facebook Credits. Ta umožňovala uživatelům nákupy v aplikacích a hrách v rámci sociální sítě. Kvůli neúspěchu a nedostatečnému ohlasu ale Facebook nakonec projekt ukončil.