Byt chce každý, aspoň kousek. Realitní fondy se za dekádu zdvacetinásobily

Bytové domy v centru Prahy

Bytové domy v centru Prahy Zdroj: ctk

Ilustrační foto (projekt Petrohradská společnosti Central Group
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
11
Fotogalerie

Reality jsou hit. Kupují se nejen byty, ale i podíly v investičních fondech, které se specializují na nemovitosti. Zatímco před deseti lety do nich Češi vložili celkem 1,6 miliardy korun, koncem letošního prvního čtvrtletí to bylo již dvacetkrát tolik.

Otevřené podílové fondy nabízejí například Česká spořitelna, Raiffeisenbank a investiční společnosti Conseq a ZFP Investments, které jsou členy Asociace pro kapitálový trh ČR. Ve správě měly v polovině května přes 34 miliard korun. V nabídce mají ovšem nemovitostní fondy i další firmy jako například Czech Fund ze skupiny DRFG.

Kvůli zájmu Čechů o investice do realit se dokonce fond spořitelny – ČS nemovitostní fond – stal největším tuzemským investičním fondem. Více peněz nespravují ani fondy, které se zaměřují na investice do akcií, dluhopisů nebo krátkodobých cenných papírů.

„ČS nemovitostní fond se nejvíce zaměřuje na komerční nemovitosti,“ říká šéf představenstva fondu Filip Kulbricht. Fond se podle něho zajímá zejména o kanceláře, maloobchod a o logistiku. „Hlavním důvodem je, stručně řečeno, poměr mezi cenou a výkonem,“ doplňuje. Prostřednictvím fondu tak mají investoři podíl na nákupním středisku Forum Nová Karolina v Ostravě, pražském administrativním centru Metronom nebo například na budově Melantrich na pražském Václavském náměstí.

Méně starostí, méně rizika

Ve srovnání s přímým nákupem bytu mají nemovitostní fondy některé výhody. „Jde o investici bez dalších starostí o nemovitost, navíc fond zajišťuje takzvanou diverzifikaci, kdy je zainvestováno do více nemovitostí a typů nemovitostí,“ vyjmenovává výkonná ředitelka AKAT Jana Brodani. Investor se tak nemusí zabývat údržbou bytu nebo řešit problémy s nespolehlivým nájemníkem.

To však není jediná výhoda. „Prostřednictvím fondu se dá investovat do komerčních nemovitostí určité velikosti, na které individuální investoři nedosáhnou a které přinášejí zajímavé výnosy,“ dodává director poradenské firmy KPMG Pavel Dolák. Pro řadu lidí může být atraktivní i to, že jde o investice do hmatatelných aktiv. Podílové listy lze také prodat snáze než samotnou nemovitost.

Na druhou stranu investiční společnost si za správu fondu účtuje poplatky, což snižuje zisky pro podílníky.

Nový magazín E15 Premium „Jak vydělat na pronájmu“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!