Vysoké ceny nájmů trápí i Němce, vláda si hodlá došlápnout na předražené bydlení

Mnichov

Mnichov Zdroj: Profimedia.cz

Mnichov
Mnichov
3
Fotogalerie

Zbrzdit další zdražování nájmů v Německu má návrh zákona, který poslala do parlamentu vládní koalice CDU/CSU/SPD. Za posledních deset let vzrostly roční nájmy například v nejdražším německém městě Mnichově v průměru o 5600 eur, tedy bezmála o pět set eur měsíčně. Pro srovnání v Berlíně to bylo o 4680 eur ročně, v Drážďanech, kde je průměrný roční nájem kolem devíti tisíc eur, došlo k nárůstu o 2040 eur. 

Od roku 2015 poskočily nájmy v celém Německu v průměru o 5,4 procenta. Vládní koalice chce novou regulací zabránit sociálním problémům zejména v době, kdy Německo očekává ekonomické ochlazení. V poslední době totiž prudce rostou i ceny nájmů v nových bytech, na které dosáhnou jen ti bohatší. S růstem cen v novostavbách se potom vezou ostatní. Kromě toho si podle vlády makléři u novostaveb berou příliš velké provize.

„Touto dohodou jsme mimo jiné otevřeli cestu k větší, jednodušší a rychlejší výstavbě a k poklesu makléřských poplatků tak, aby vznikaly nové byty a bydlení mohli zaplatit všichni,“ řekla šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, která připomněla, že jde o důležitý problém týkající se prakticky každé německé rodiny. V Německu totiž bydlí v nájmu až 60 procent obyvatel; u single domácností je to dokonce přes 70 procent lidí.

Vládní novela chce prodloužit regulaci místně obvyklých nájmů až do roku 2025, zpřísnit pokuty za překročení nájemních limitů a omezit možnost převádět nájemní byty do osobního vlastnictví. Důležitý je i finanční limit při jednáních o prodloužení nájmu. Nájem lze v takových případech zvednout jen o deset procent.

Vláda v novém opatření pouze neomezuje, ale také nabízí investice. Pokud úprava v parlamentu uspěje, což je prakticky jisté, nabídne vláda 100 milionů eur na novou výstavbu v nevyužitých průmyslových lokalitách a některé pozemky, jako například prostory německých drah, nabídne ke stavebním investicím. Další peníze chystá vláda na podporu topných a zateplovacích systémů, které budou klimaticky neutrální.

A za kolik si dnes lze v německých městech nově pronajmout byt, na kolik přijde metr čtvereční v bytě od 60 do 80 metrů čtverečních? V nejdražším Mnichově to bude i s vedlejšími náklady něco přes 17 eur za metr (v přepočtu zhruba 450 korun), v Hamburku už to bude jen 12 eur za metr čtvereční. Čistý nájem za metr bez tepla je ale v Mnichově 10,50 eura, tedy 273 korun. V celém Německu pak šest eur za metr – asi 160 korun. Pro porovnání, v Praze jako nejdražším městě České republiky, jsou průměrné nájmy 354 korun za metr čtvereční.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.