Které potraviny patří do chladničky? S čerstvostí pomohou moderní technologie

le

le Zdroj: iStock

Siemens
Siemens
3
Fotogalerie

Vyrazit na velký nákup, naplnit kufr auta taškami a posléze doma všechny čerstvé potraviny naskládat do lednice je celkem běžná praxe v mnoha domácnostech. Mnoho lidí ani nepřemýšlí nad tím, zda určité potraviny do chladicího prostoru vůbec patří. Jednoduše vycházejí z určité logiky, že jídlo vydrží déle v chladu. Většina nepochybně ano, ale některému chlad naopak vůbec nesvědčí. Jiné zase vyžaduje větší chlad, než máme v chladničce standardně nastaveno. Zaměříme se proto jak na technologickou, tak praktickou část skladování potravin.

Než se pustíme do hlavních kategorií potravin, které vkládáme do chladničky, musíme si nejprve říci několik technických faktů. Od nich se totiž umisťování základních potravin do chladicího prostoru odvíjí. U starších chladniček bez ventilátoru nebo ještě promyšlenějšího a rovnoměrnější- ho rozvodu vzduchu jsou větší rozdíly v teplotách mezi horní a spodní policí. Do spodní části byste proto měli dávat především maso a obecně potraviny vyžadující nižší teplotu. U modernějších chladniček jsou rozdíly už minimální a celý oddíl tak lze využít mnohem flexibilněji.

Pokud jde o teplotu, každý nastavený stupeň „dolů“ směrem k nule zvyšuje pochopitelně spotřebu energie. Šetřit byste však za každou cenu neměli. Hodně lidí používá chladicí část při nastavené teplotě kolem 6 °C až 8 °C. Špatně, velmi špatně, musíme říci, protože optimální teplota je 3 °C až 4 °C. Ušetřit pár desítek korun za rok na energii a místo toho vyhodit jídlo za pár stovek až tisíc je přeci nesmysl.

Určitě byste se také měli přenést přes pojem „minimální trvanlivost“, který hodně z nás vnímá jako hranici, po jejímž překročení už nebude takový jogurt nebo kefír poživatelný. Bude, obzvlášť pokud budete mít v lednici ony 3 °C až 4 °C. Jogurt s neporušeným obalem bude v bezvadné kvalitě i týden po překročení minimální trvanlivosti. Ostatně, stačí se skutečně zamyslet nad významem slov „minimální trvanlivost“… Technologie ve službách čerstvosti

Distribuce vzduchu Multi Flow

Zajištění stejné teploty v celém chladicím prostoru a udržení její stability má na starost systém Multi Flow. Ventilátor skrytý v zadní části spotřebiče rovnoměrně rozvádí chlad – ten vychází z otvorů v zadní stěně. Díky neustálému pohybu vzduchu má teplota na horní polici a spodní polici jen minimální odchylku.

Optimalizace vlhkosti a rychlé obnovení teploty

Chladničky s oddělenými chladicími okruhy dokážou udržet v chladicí části vyšší vlhkost vzduchu, díky níž se potraviny nevysušují. Jinými slovy vydrží déle čerstvé. Pro čerstvost je pak důležitá i co nejstabilnější teplota uvnitř chladničky bez velkých výkyvů, způsobovaných otevíráním dvířek. Inteligentní senzory pomáhají rychleji na změnu uvnitř reagovat, aby ji systém Multiflow obnovil.

Antibakteriální úprava a vzduchové filtry

Za úplné minimum považujeme antibakteriální provedení těsnění dveří, kde se usazují nečistoty a vzniká zde ideální prostředí pro množení bakterií. Hodně chladniček má ionty stříbra ošetřeny i vnitřní stěny, což dále pomáhá s eliminací bakterií. Součástí systému Multi Flow pak mohou být i filtry, jimiž vzduch prochází a je zbaven všech škodlivých látek – filtry jsou jednak antibakteriální a jednak uhlíkové (protizápachové)

Ionizátor a aktivní kyslík

Záporně nabité ionty vypouští dnes do vzduchu kdejaké zařízení – čističky vzduchu, myčky a prá- vě i chladničky. Ve všech případech mají jednoduchý úkol, kterým není nic jiného, než ničit bakterie. Ionizátor jednoznačně přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. Produktem ionizátorů je i ozon, kterého se ale nemusíte v tomto případě bát, protože ho v chladničce vzniká pro člověka zcela bezpečné množství. Naopak je žádoucí, protože působí jako silný oxidant a má dezinfekční účinky. Někteří výrobci proto dokonce na produkci aktivního kyslíku stavějí komunikaci antibakteriálního systému svých chladniček.

Nulové zóny

Je potřeba ověřit, k čemu konkrétně je daná nulová zóna určena. Může být například vyhrazena pouze pro čerstvé maso, přičemž v ní je udržována co nejnižší vlhkost vzduchu. To do ní pak určitě nepatří zelenina. Zásuvka s regulací vlhkosti může sloužit podle nastavení jak pro maso, tak pro ovoce a zeleninu. Nikdy však pro oboje. Dále si zjistěte, zda jde o nulovou zónu s elektronicky přesně řízenou teplotou, nebo o pouhou chlazenou zásuvku, v níž je o něco málo nižší teplota než ve zbytku chladničky. První jmenovaná je samozřejmě lepší.

Co patří a co nepatří do chladničky

Ovoce a zelenina

Nejčastější chyby se týkají této kategorie potravin, protože panuje obecné přesvědčení, že jakékoliv ovoce a zelenina vydrží v chladničce déle čerstvé. O hnědnoucích banánech už dost lidí ví a nechává je při pokojové teplotě ležet v kuchyni. V případě rajčat, česneku, lilku, brambor, manga, avokáda, ananasu nebo dokonce melounu už to úplně neplatí. Například rajčata se v chladničce stávají pěnová a ztrácejí svou chuť, česnek zase začne rychleji plesnivět a mizí z něho prospěšné látky. Vše jmenované ponechte raději při pokojové teplotě nebo ve sklepě.

Na zachování svěžesti ovoce a zeleniny v chladničce má významný vliv přítomnost systémů kontroly vlhkosti a zásuvky s vyšší mírou vlhkosti ve vzduchu, a to až na úrovni 85 %. V těchto podmínkách listový salát nebo bazalka nepovadnou po pouhých 24 hodinách a vydrží čerstvé až několik dnů. Na druhou stranu třeba cibule při vysoké vlhkosti začne hnít, tudíž si žádá suché a tmavé místo.

Čerstvé maso a ryby

Těmto potravinám, obzvlášť pokud nejsou vakuované nebo ve folii, svědčí teplota blízká nule a co nejnižší vlhkost vzduchu. V obyčejných chladničkách je proto skladujte na nejnižší polici, zatímco v těch vyspělejších vložte do nulové zóny. Nejlepším technologickým řešením je, pokud má nulová zóna elektronicky řízenou teplotu a je v ní spotřebičem udržována nízká vlhkost vzduchu. Suchý studený vzduch zamezuje kažení masa, dokonce ho pomůže udržet déle čerstvé.

Sýry

Některé rozměrově větší a cenově výše posazené chladničky mají pro sýry dokonce zvláštní oddíly s pachovým filtrem. Pokud patříte mezi milovníky těchto mlékařských specialit a neskladujete je příliš dlouho, můžete u chladničky s multiteplotní zásuvkou nastavit v této části vyšší teplotu a mít sýry při teplotě vhodnější ke konzumaci. Nebudete je muset nechávat 15 minut odpočívat před podáváním, ale bude nutné je velmi rychle spotřebovat.

Zmrzlina

Lahodná smetanová nebo ovocná dobrota je z běžné mrazničky po vyjmutí tvrdá jako skála. Optimální teplota pro okamžitou konzumaci zmrzliny je totiž cca -12 °C. Pro její skladování opět můžete využít multiteplotní zónu s adekvátním nastavením teploty. Samozřejmě pak neplatí expirační doba na obalu a je nutné zmrzlinu zkonzumovat během nějakých dvou týdnů.