Fotovoltaika: Kolik lze ušetřit a jak s investicí do solárů pomůže stát

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

Fotovoltaické panely jsou stále účinnější a lehčí.
2
Fotogalerie

Řada domácností již od loňského roku řeší, jak svou spotřebu a s ní spojené náklady za energie optimalizovat. Jednou z dlouhodobých investic, která s sebou přináší úspory a solidní návratnost, je instalace fotovoltaických panelů. Jak postupovat?

Díky fotovoltaické elektrárně (FVE) si domácnost může vyrábět svou vlastní elektřinu ze slunečního záření. Toto řešení přináší úspory - část energie pro svou spotřebu je vlastní výroby a také se zvyšuje energetická soběstačnost budovy. V tomto případě je ale velice důležité zateplení objektu a vhodné izolace.

Fotovoltaických panelů existuje více typů

  • s ohřevem vody, kdy se přebytečnou elektřinou ohřívá voda v domácnosti
  • s bateriovým úložištěm, které umožňuje vyšší soběstačnost a ochranu proti výpadkům sítě
  • se solárně napájeným tepelným čerpadlem, které efektivně reguluje teplotu v domácnosti

Jaké je nejvhodnější řešení pro konkrétní objekt?

Na začátku je určitě důležité přizvat odborníka, který posoudí, zda je FVE pro váš případ vhodná a také, jaké konkrétní řešení by pro vás bylo nejvhodnější i vzhledem k návratnosti celé investice. Některé společnosti nabízejí celý projekt  na klíč – od první odborné konzultace, přes vyřízení dotace, až po dokončení celé realizace. Firem, které nabízejí konkrétní řešení na míru je celá řada, proto se vyplatí počíst jednotlivé reference.

Pomáhá stát?

Stát přechod na fotovoltaiku výrazně podporuje. Dotace Nová zelená úsporám může jednotlivému žadateli ušetřit až přes 200 tisíc korun, v bytových domech s desítkami bytů jsou pak dotace v řádech milionů. Čím více fotovoltaiku používáte, tím více ušetříte. Česká republika má nezávislé energie z alternativních zdrojů pouhých  7 procent.

Zlevní v dohledné době elektřina?

Vzhledem ke stávajícím stavu energetického hospodářství, ekologických nároků a zvyšujícího se odběru energie se již žádné výrazné zlevnění čekat nedá. Navíc  může výhledově  být energií dokonce málo. Podle Pařížské dohody se má do roku 2030 omezit energetické emise cca o 50 procent, do roku 2050 se jich zbavit úplně (respektive je 100 procent je  kompenzovat pomocí zeleně apod.). Nejprve se zdálo, že válka na Ukrajině Green Deal zpomalí. Teď se ukazuje, že ho naopak urychluje, protože obavy lidí z cen a případného nedostatku sílí. Podle odborníků by mohla energetická chudoba ohrozit až 3 miliony Čechů.  

Je potřeba pro instalaci na rodinný dům stavební povolení?

Instalace fotovoltaických elektráren na střechy rodinných či bytových domů je primárně pro vlastní potřebu.Montáž fotovoltaiky se posuzuje jako stavební úprava a k té není dle § 103 stavebního zákona třeba stavební povolení, ani ohlášení stavby, pokud nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžaduje se posouzení vlivů na životní prostředí a její provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby, ani nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou. Většina rodinných domů tyto podmínky splňuje, a tak zde není třeba stavební povolení, ani následné kolaudační rozhodnutí.

Kolik se rámcově s fotovoltaikou ušetří?

Spočítat kompletní reálnou úsporu díky fotovoltaice je aktuálně těžké kvůli cenám, které se neustále mění. 

Běžné domácnosti ušetří s fotovoltaikou okolo 10 000 korun za rok.

U rodinného domu to bude jen na elektřině 15 000 korun a více. 

Bytový dům ušetří desítky tisíc korun. Přejde na výhodnější souhrnný tarif, levnější pak bude v součtu i instalace a další náklady. Bytové domy nebo firmy s rozsáhlejšími plochami fotovoltaiky, tak obecně získávají fotovoltaiky nejvýhodněji.

Fotovoltaické panely jsou stále účinnější a lehčí.Fotovoltaické panely jsou stále účinnější a lehčí.|Ženy - E15

Můžu svou vyrobenou elektřinu prodávat zpět do sítě?

Pokud vaše fotovoltaická elektrárna vyrobí více elektřiny, než spotřebujete, vznikne přebytek energie, který se vrací zpátky do sítě a který je odborně označován jako přetok do distribuční sítě.

V případě, že využíváte fotovoltaickou energii pro svou spotřebu, jste z pohledu distribuční sítě označeni jako mikrozdroj a pro přetok do sítě máte omezení.

Mikrozdroj je výrobna elektrické energie s maximálním instalovaným výkonem do 10 kW, která je připojena k distribuční soustavě z hladiny nízkého napětí v již existujícím odběrném místě. V polovině prosince 2022 Sněmovna odsouhlasila novelu energetického zákona, která  instalovaný výkon mikrozdroje zvýšila na 50 kW.

Abyste mohli požádat o odkup přetoku z domácí fotovoltaiky zpět do distribuční sítě, musíte mít uzavřenou smlouvu s provozovatelem distribuční soustavy i s dodavatelem elektřiny. Obchodník (dodavatel), který odebírá přetoky, nemusí být tentýž, od kterého odebíráte elektřinu, ale v takovém případě musíte mít jeden elektroměr (EAN) výrobní a jeden spotřební.

Přetoky do distribuční sítě odkupují jen někteří dodavatelé, a to buď za fixně stanovenou cenu, nebo za spotovou cenu, která je v danou chvíli na burze.