Budoucnost práce je v kombinaci kanceláře a domova. Nesmíte ale sedět na barové židli

Budoucnost práce je v kombinaci kanceláře a domova

Budoucnost práce je v kombinaci kanceláře a domova Zdroj: Midjourney

Pandemie sice pominula, ale hybridní model kombinující práci z kanceláři s prací odkudkoliv se stal novým trendem. Pomáhá lidem lépe vybalancovat život a zaměstnanci jsou pak spokojenější, efektivnější a motivovanější. Mnoho z nás ale pracuje u sebe doma v provizorních podmínkách, upozorňuje interiérová designérka Iva Bastlová.

Iva Bastlová je designérkou, vydavatelkou magazínu Interiéry a zároveň členkou České ergonomické společnosti a Klastru českých nábytkářů. S dopady hybridního pracovního modelu se tedy setkává každý den, a to nejen v Česku, ale i zahraničí.

Jsou lidé spokojenější při práci z domu, než když tráví celý den v kanceláři?

To je individuální a záleží to na mnoha faktorech. Prvním z nich je vybavení domácí kanceláře, což v ideálním případě znamená mít výškově nastavitelný stůl, kvalitní pracovní židli a další pomůcky a přístroje. Dále je to druh práce, vzdálenost a vybavení kanceláře. Myslím, že budoucnost je právě v hybridním modelu. Mělo by se však řešit nejen pracoviště v kanceláři, ale i v domácích podmínkách.

Co je největší problém?

Je důležité, aby po více než třech letech od začátku pandemie a chvíle, kdy lidé začali ve větší míře pracovat z domu, nebyly podmínky stále provizorní. Práce u kuchyňských stolů, v obývacím pokoji, a v extrémních případech i na chodbě se stala přijímanou normou. Sedět s notebookem na barovém stolu může vypadat frajersky, ale za pár let to na svém zdravotním stavu poznáte.

Rozveďte, prosím, jak v Česku přistupujeme k pracovnímu prostoru mimo kancelář.

Velká část lidí nemá ve svém bytě na pracovnu vymezený celý pokoj. Většinou jde spíš o pracovní kout, který je bohužel dost často umístěn v ložnici. To nepovažuji za šťastné řešení, protože v této klidové zóně by se mělo opravdu odpočívat. Vhodnější je umístit takový kout do obytné části. Také je hodně podceňována ergonomie. Málokdo investuje do kvalitní pracovní židle ve svém soukromém interiéru, i když u počítače tráví několik hodin denně, a to i mimo pracovní záležitosti.

Přinesla hybridní model nějaké nové produkty nebo trendy v interiérovém designu?

Určitě ano. Na tuto situaci reagovali velcí lídři v nábytkářském oboru, kteří začali nabízet kromě klasického vybavení pracovny i netradiční řešení. Mezi ně patří různé typy ukrytých pracovních míst v obývacím pokoji, ale dokonce i jako součást kuchyňské linky. Jedná se v podstatě o nový typ nábytku. Patří sem i různé typy výsuvů s aretací, které slouží jako příležitostné pracovní stoly, elektrifikace v nábytku, které umožňují nabíjení přístrojů, nebo prostory s výsuvy na uložení tiskárny.

Jezdíte často po veletrzích a konferencích. Jsou rozdíly v přístupu k bydlení v ČR a zahraničí?

Rozdíl je znatelný. Češi patří k nejvíce konzervativním spotřebitelům. Obávají se téměř jakýchkoli barev a bojí se experimentovat. Zároveň tolik neinvestují do kvalitního nábytku a celkového řešení, ale to se poslední roky dost zlepšuje. Rozdíly panují také u využívání služby profesionálního interiérového designéra, kde v zahraničí je to mnohem běžnější. Ale i v tomto případě je u nás vidět pozitivní vývoj a já doufám, že vydrží.

S jakým nejzajímavějším řešením pracovního prostoru jste se setkala?

Zajímavý byl například tiny house na zahradě, který slouží jako pracovna. Je to dobré řešení pro ty, kteří v domě už nemají na pracovnu místo a zároveň vlastní kus pozemku. V tiny housu má člověk pocit, že za prací zavře dveře a jde domů. Tento psychologický moment je pro řadu lidí klíčový. Bizarní je pro mě například práce na notebooku z auta, i když i to je z určitého úhlu pohledu interiér.

Mění se nějak i klasické kancelářské prostory?

V posledních letech se čím dál větší důraz klade na sdílená pracoviště, relaxační a komunikační prostory a polidštění jinak sterilních a neosobních interiérů. Velký vliv na výkonnost, náladu a pohodu na pracovišti mají i vzhled, funkčnost i akustika interiéru. Přibývají také odpočinkové zóny, které jsou však bohužel často využívány k práci, ke které ale nejsou určeny. Musíme se naučit používat tento model: pracovat na pracovišti, odpočívat v relaxační zóně, diskutovat v zasedačce.

Jaké další trendy v interiérovém designu očekáváte?

Očekává se mnohem větší obliba a přijímání teplých barev, které harmonizují, dodají energii a dobrou náladu. A to jak v soukromých, tak i veřejných interiérech, jako jsou právě kanceláře.