Autistický vizionář – jaký je skutečný Elon Musk

Elon Musk

Elon Musk

Při veřejných projevech bývá nesmělý, mluví tiše a často se zadrhává. Působí plaše a nekonfliktně. Přesto se jeho představa o světě liší od zbytku světa. Ba co víc: on své „sci-fi“ představě pevně věří. A právě tato silná motivace k realizaci svých snů ho dovedla k projektům jako je PayPal, SpaceX, Tesla Motors a SolarCity.

Muskovi spolužáci o něm téměř shodně tvrdí, že býval nevýrazný. Někteří z nich si ho prý ani z dob studií nepamatují, přestože se s ním ve školním prostředí míjeli denně. „Elon byl ten nejupjatější chlap, co jste kdy potkali,“ tvrdí o něm jeho dlouholetý blízký přítel Adeo Ressi v nedávno publikované biografii Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti. Elonova matka Maye o svém synovi řekla, že během společných rozhovorů si často všimla, že jí Elon, právě zaujat některou ze svých myšlenek, nevěnuje žádnou pozornost. Elon sám přiznává, že se rád oddával dennímu snění. A četbě. Dokázal prý číst nespočet hodin v kuse.

Podivín, workoholik, nebo obojí

Když se kohokoli, kdo Muska zná, zeptáte na jednu hlavní charakteristiku Muskovy osobnosti, pravděpodobně odpoví, že je extrémně pracovitý, oplývá vysokou mírou sebekázně a ke své práci přistupuje s enormním zápalem. Své vizi o kolonizaci Marsu bezmezně věří. Je si natolik jistý úspěchem svých projektů, že dokáže podstupovat obrovská rizika. „Vždycky měl na věci pevný názor,“ vyjádřil se v Muskově biografii o jeho smýšlení jeden z jeho tehdejších spolužáků. Už od dob studií neuznával odpověď, že něco nejde. Potvrzuje to i jeho bývalá žena Justine při vyprávění o jejich seznámení. Údajně ji uháněl tak dlouho, dokud si její přízeň nezískal. „Odpověď ‚ne‘ pro něj neexistovala,“ prohlásila. „Když Elona něco zaujme, projevuje pak o věc v porovnání s jinými lidmi extrémní zájem. Tím se odlišuje od zbytku lidstva,“ popsal Muska další ze spolužáků.

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2 | CTK

„Je to Elonův svět – a my ostatní v něm žijeme.“ – bývalá manželka Justine

Sám Musk o sobě s oblibou tvrdí, že už od dob studií se intenzivně zajímá o hledání nových způsobů využívání energie, především pak o solární elektřinu. Co se studijní oblasti jako takové týče, nebyl Musk žádná školní hvězda. Na své vzdělání nahlížel velmi prakticky – v předmětech, které plánoval využívat do budoucna, exceloval, v ostatních mu stačilo, že nepropadal. Nešlo mu o známky, ale o informace. Své vzdělávání potřeboval vidět v kontextu pozdějšího praktického využití. Rovněž sám sebe nikdy nepovažoval za vizionáře, investora či dokonce obchodníka. Vznik jeho projektů nebyl primárně poháněn myšlenkou na zbohatnutí. Jeho cílem bylo a je zachránit lidstvo před úpadkem. Na otázku, jak na tak bláznivý nápad přišel, odpověděl překvapivě stručně: „Připadalo mi prosté, že by se měl člověk snažit svět zlepšit, protože opak nedává smysl.“

Za úspěchem fyzika

Pro Muska je typické, že se ve svých představách zaobírá problémy, kterým by v budoucnu mohlo lidstvo jako celek čelit. Díky tomu se dostává o krok před většinu ostatních, zaměřenou téměř vždy na přítomnost. Způsob jeho uvažování nad problémy je komplexní. Svět vnímá především v jeho souvislostech a stejně tak vidí i většinu problémů. Navíc mu jeho orientace na budoucnost umožňuje vidět i jiná, další řešení, než jen ta, která se jeví jako bezprostředně a momentálně výhodná. Průměrný člověk prakticky svévolně či intuitivně uvažuje v analogiích, což ve výsledku vypadá tak, že má tendence jen s malými odchylkami kopírovat chování ostatních. Ne tak Elon Musk. Pro něj je přirozené domnělý problém rozebrat až na úplné základy a odtud postupovat kupředu, směrem k řešení.

Musk tvrdí, že tento odlišný způsob uvažování je naprosto klíčový. „Umím zpracovávat vzájemné vztahy obrazů a čísel a také jejich algoritmické vztahy. Zrychlení, hybnost, kinetickou energii – dokážu si velmi živě představit, jak se tyto vlastnosti mění, když se objekty vzájemně ovlivňují,“ objasňuje Musk ve své biografii. Pokud tedy chceme obohatit svět čímkoli novým, měli bychom podle něj nejprve zaujmout fyzikální přístup k věci.

Elon Musk radí

„I když jste ti nejlepší z nejlepších, vždycky je šance, že neuspějete. Proto byste měli mít svou práci opravdu rádi,“ radí Musk začínajícím podnikatelům. Na první pohled to může znít jako klišé, ale jedná se zejména o prostý předpoklad, že pokud děláte to, co vás naplňuje, budete se tomu věnovat i mimo svou pracovní dobu. Protože budete chtít. Musk dále upozorňuje, že rozjíždět a vést byznys není pro každého. Ne každý má dostatečně vysoký práh bolesti na to, aby překonal „počáteční“ potíže. Je potřeba značná dávka nejen odhodlání, energie, času a financí. A i přesto, že jste ochotní tohle všechno obětovat svému záměru, to zkrátka často nevyjde. Důležité je se v tomto bodě nevzdávat, být houževnatý a vytrvat. Podle Muska se také právě v tuto chvíli ukáže, jak moc opravdu věříte svým idejím.

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) | CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr

Po víceméně abstraktních radách přidává k dobru ještě několik rad praktického rázu. Tvrdí například, že je zásadní naučit se oddělovat věci podstatné od nepodstatných. Radí nevkládat příliš zdrojů do marketingu, ale raději investovat zdroje do samotných produktů, protože kvalitní a bezchybné produkty udělají reklamu samy. Podobně vysoké nároky, jaké klade na kvalitu svých produktů, používá i při výběru svých zaměstnanců. Vybízí k tomu, abychom si pro své projekty vybírali jen ty nejlepší kandidáty. Nejenže schopní zaměstnanci usnadní a obohatí náš záměr, ale zároveň obklopujeme-li se takovými lidmi (i v běžném životě), vytváříme si inspirativní prostředí podporující náš vlastní osobní růst.

Za důležité Musk považuje naučit se pracovat s negativní zpětnou vazbou, ba dokonce ji vyžadovat. Pokud přijdete na trh s novým produktem, musí tento produkt projít třemi zásadními verzemi, než se může stát masovým: první verze produktu je drahá a luxusní, druhá verze je středně kvalitní a středně drahá a ve své třetí verzi je produkt snadno dostupný a levný.

Musk k těmto všem radám ale dodává, že nejdůležitějším prvkem je odhodlání tvrdě pracovat. A když říká tvrdě, myslí tím ideálně každou hodinu, kterou nevěnujete spánku.

Vizionář, nebo pokrytecký zrádce?

Elon Musk bývá často přirovnáván ke Stevu Jobsovi. Podle některých proto, že velmi podobně zachází se svými zaměstnanci. Ne každý jeho tempo a entuziasmus vydrží. Steve Jobs ale vybudoval především silnou a výraznou značku. Muskovým cílem je kolonizovat Mars a zachránit tím lidstvo. V tomto ohledu si zodpovězme otázku jejich podobnosti raději každý sám pro sebe. Navíc – není černé bez bílé. Tam, kde jedni vidí snahu zachránit lidstvo, jiní spatřují člověka, který neuvěřitelně zbohatl na lidském strachu a sebeznechucení. Člověka, který se nesnaží budoucí problém vyřešit, ale obejít: osídlením Marsu se přece jen trvale nevyřeší problém zakořeněné lidské morálky.

Citace jsou převzaty z knihy Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti.