Je frustrující, že musím neustále ospravedlňovat svou existenci a víru, říká muslimka

„Chci být někým, kdo se pořád omlouvá za něco, co není jeho chyba?“ ptá se muslimka Yassmin Abdel-Magied. O předsudcích, které mají lidé vůči jejímu náboženství, se snaží mluvit otevřeně. V Austrálii, kde žije, vystudovala strojní inženýrství, je aktivistkou, obdivuje Formuli 1 a v médiích vystupuje jako muslimská komentátorka.

Narodila se v Súdánu, ale vyrostla v australském Queenslandu. „Byli jsme jedna z prvních súdánských rodin v Brisbane. Neměli jsme internet ani Skype a jediný kontakt, který měli moji rodiče s domovem, byl omezen na dvouminutovou konverzaci jednou týdně,“ uvedla Yassmin Abdel-Magied pro australskou stanici ABC.

Rodině pomohl s příchodem do Brisbane dlouholetý přítel, se kterým si její matka dopisovala. „Ubytovali nás u sebe na pár měsíců, než jsme se rozkoukali. Myslím, že právě oni nám ukázali australský styl života,“ vysvětlila. Rodiče Yassmin měli v Súdánu úspěšné kariéry v inženýrství a architektuře. Australské úřady ale jejich kvalifikaci neuznaly, takže nakonec skončili ve veřejném sektoru. V Brisbane založili organizaci pro súdánskou komunitu.

Po střední škole vystudovala Abdel-Magied v Queenslandu strojní inženýrství. Od mládí obdivovala Formuli 1, což ji přivedlo k práci reportérky z prestižních automobilových závodů po celém světě. Založila také organizaci Youth Without Borders (Mládí bez hranic), která nabízí mladým lidem různého původu pomoc s organizací jejich vlastních projektů.

V médiích často odpovídá na otázky z pozice muslimky. „To, že musím ospravedlňovat svou existenci a víru kvůli činům jiných lidí, je velmi frustrující,“ přiznala pro ABC. „Doopravdy ubíjející je to, že před 11. zářím jsem byla jen jedna tmavá holka. Po něm, a myslím, že je tomu tak i dnes, si lidé spojují muslimy obecně s něčím, co se jim nelíbí a vylučují je kvůli tomu ze společnosti,“ myslí si Yassmin, která nyní žije v Perthu a pracuje jako inženýrka na naftových vrtech.

Své kolegy ale ujistila, aby se jí nebáli na cokoli zeptat. Odpovídá tak na otázky jako „co znamená halal?“, „to se musíš pořád modlit?“ nebo „slyšel jsem, že můžeš být popravena za tohle a tamto.“ „Je skvělé, že mám možnost tolik věcí vysvětlovat,“ řekla. „Tím, že je člověk otevřený a opravdový, může vytvořit mezi lidmi vztah. Já se učím od ostatních a doufám, že i oni se učí ode mě,“ dodala.