Komentář: Holubí poštou proti dezinformačním e-mailům, které si posílají senioři

Spoustu zajímavých informací senioři naleznou třeba na adrese http://www.zivot90.cz

Spoustu zajímavých informací senioři naleznou třeba na adrese http://www.zivot90.cz Zdroj: Pavla Hobstová, Daniela Salačová

Ilustrační snímek
Ilustrační foto
ilustrak
4
Fotogalerie

Podívali jste se někdy do e-mailových schránek vašich prarodičů? Pak jste pravděpodobně objevili i mnoho řetězově šířených negativních, nenávistných a nepravdivých zpráv. Tyto nepravdivé zprávy se začaly řešit hlavně v souvislosti s prezidentskými volbami, ale problémem jsou neustále.

Letos v únoru publikoval Seznam.cz ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci výzkum Starci na netu, který se zabýval tím, jak využívá internet generace, která s ním nevyrůstala. Podle tohoto výzkumu v kategorii nad 65 let rozesílá varovné e-maily 47 % respondentů, vtipné e-maily 64 % a e-maily s informacemi o politickém dění každý třetí dotázaný. Všechna tato čísla byla několikanásobně vyšší než v ostatních věkových kategorií (průzkum probíhal mezi uživateli Seznamu starších 35 let).

A mediálně známé jsou i případy konkrétních šiřitelů dezinformačních e-mailů, jako když reportér ČT udělal rozhovor pro pořad 168 hodin s Oldřichem Lukášem, autorem „Zamyšlení nad prezidentskými volbami – veškerá legrace končí.“ Tento pán psal mimo jiné o tom, jak nadnárodní síly temna už nezakrytě vytáhly do boje za zničení bílé rasy, české země, našeho kulturního dědictví, hodnot, rodin, domovů, zkrátka všeho, čím jsme. Když byl reportérem ČT tázán na zdroj, řekl, že jich měl tisíce, než se mu den předtím někdo vloupal do počítače a veškeré zdroje mu zmizely.

Tímto problémem se již zabývalo i Ministerstvo vnitra a Centrum boje proti terorismu a hybridním hrozbám, které také žádá o přeposílání těchto e-mailů na svou vlastní adresu – hlavním problémem totiž je, že na rozdíl od sociálních sítí jsou e-mailové schránky uzavřené a dopady takovýchto zpráv pak nelze přesněji analyzovat.

Obecně tedy z průzkumu vyplývá, že senioři (byť to samozřejmě neplatí pro každého jednotlivého z nich) jsou jednou z nejzranitelnějších skupin na internetu, neboť informace, které dostanou od svých přátel a příbuzných, většinou nijak neověřují, a navíc je posílají dále. Také jsou díky své disciplinovanosti v chození k volbám lákavým cílem dezinformátorů. I proto je třeba cílit prevenci spojenou s riziky internetu právě na ně.

A s tímto přichází i skupina mladých lidí, která vytvořila projekt Holubí pošta. Na jejich stránkách kromě čtyř jednoduchých rad, jak poznat nepravdivý e-mail, dávají možnost se přihlásit k odběru pozitivní pošty. Denně posílají e-mail, který je „vtipný, zajímavý a hlavně nepolitický“ a snaží se takto zakročit proti negativní náladě ve společnosti. Můžete si tak přečíst zajímavá fakta o zvířatech, zkušenosti se studiem v Dánsku či v Jižní Koreji nebo jen získat tip na výlet po Česku (archiv všech již odeslaných Holubích pošt najdete na jejich stránkách). A i když cílí převážně na seniory, přihlásit se může jistě každý, neboť přečíst si něco pozitivního rozhodně neuškodí nikomu…

Holubí pošta ukazuje, že problém s dezinformacemi, které cílí na starší generaci, se dá řešit i kreativně, aniž bychom si na lidi v důchodovém věku ukazovali prstem, zpochybňovali jejich právo se vyjádřit a dávali jim za vinu dnešní stav politické kultury.