Komentář: Miloš Zeman – Češi ven!

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Co jsem to provedl? Pláče tiše už na podzim bývalý premiér Velké Británie David Cameron. Zatímco jeho manželka v přípravách na odchod z domu číslo 10 balí nádobí a jiné křehké předměty do krabic. Co jsme to provedli? Bědují konzervativní poslanci a nenápadně po sobě v parlamentu pokukují, kdo první přednese myšlenku opakovaného referenda.

Nebo kdo z nich najde způsob, jak zpochybnit to staré. Co jsme to provedli? Naříká 52 procent Britů, zatímco u svých počítačů zuřivě vyhledává, co že to ta Evropská unie vlastně je.

Velká Británie si zoufá, hodnota libry klesá, finanční trhy se hroutí. A Evropa se zlobí. „Rozhodnutí britských občanů už nelze vzít zpět,“ řekla Angela Merkelová rezolutně. Dokonce i šéfa Evropské komise Jeana Clauda Junckera přešel pověstný humor. Jeho tiskové vyjádření k Brexitu nejvíce připomíná stížnost stárnoucí ženy, kterou chce opustit nevděčný manžel poté, co mu dala „nejlepší roky svého života.“

A zatímco ve vyšších britských kruzích se zasvěceně debatuje o tom, zda k tomu máslu, co už na hlavě mají, nepřidat toast a trochu jamu, ve zbytku Evropy se čím dál hlasitě ozývají hlasy, které tvrdí, že ten odchod z EU je vlastně skvělý nápad.

Myšlenka nadchla třeba předsedkyni národní fronty Marine le Penovou natolik, že na chvíli na svůj Twitter přestala přidávat videa Islámského státu a začala místo toho mluvit o Frexitu. Představa Oexitu (Oesterreich exit) okouzlila vedení zhrzené rakouské strany svobodných tak, že dokonce na chvíli přestali přepočítávat hlasy odevzdané v druhém kole prezidentských voleb a svým příznivcům přislíbili, v případě volebního úspěchu, hlasování Rakouska o setrvání v Unii.

Teď se k tomuto eurobratstvu Kočičí pracky přidal i český prezident Miloš Zeman. Na nedělním meetingu ve Velkém Meziříčí přislíbil voličům, výměnou za jejich podporu v dalších prezidentských volbách, hlasování o takzvaném Czech Outu neboli odchodu ČR z EU a NATO.

Je všeobecně známo, že Miloš Zeman zná českou „hru o trůny“ velice dobře a ve svém boji o moc a popularitu neváhá udělat aligátora, mluvit o kundách nebo předstírat neznalost českého hudebního skladatele „Milana“ Horáčka. Doposud to však vypadalo, že Miloš Zeman zná a respektuje určité meze. A to nemluvím pouze o hranici pokrytectví, ale hlavně o hranici zdravého rozumu.

Je skutečně zvláštní slyšet člověka, který celou svou politickou kariéru vystupoval jako eurofederalista, zasazuje se o vznik celoevropské armády a zavedení eura, jak s věrohodně ustaraným výrazem volá po referendu o vystoupení z Evropské unie. Nutno ovšem dodat, že sám pan prezident by v případě referenda hlasoval o setrvání, protože mu na srdci neleží nic tolik, jako budoucnost Evropy.

Zemanovo prohlášení je nejen populistické a alibistické, ale hlavně nebezpečné. Pan prezident je v současné době jednou z mála osobností, které formují politické směřování naší země. Je jedno, jak nesmyslnou věc vymyslí, vždy se najde přinejmenším jeden patolízal, který přispěchá jeho podivné nápady vyplnit.

Už teď se diskutuje o tom, že Czech out bude hlavním tématem parlamentních voleb. A to je jen začátek rychle rostoucí sněhové koule. Koule, která má potenciál ohrozit nejen ekonomický blahobyt, ale hlavně bezpečnost České republiky vydanou bez podpory Západu na milost a nemilost nepřátelským mocnostem.

Česká veřejnost si tedy už velice brzy bude muset zvolit, zda se odmítne vnitropolitické tahanice o moc a setrvá v Evropské unii, nebo bude chtít tradičně pokračovat ve stopách Spojeného království. Země, která si po plánovaném skotském referendu bude muset odškrtnout přinejmenším první slovo ve svém názvu.