Mladí novináři zachraňují svobodu médií

Free our media!

Free our media!

Celosvětová úroveň svobody tisku klesla loni nejníž za posledních deset let. Takový závěr uvedla ve své poslední zprávě americká nezisková organizace Freedom House. Jak ale bojovat proti potlačování svobody médií? Skupina mladých lidí z různých zemí světa se vydala originální cestou. Na problémy chtějí upozornit komiksem.

Tým studentů, žurnalistů a mediálních aktivistů, který si říká „Free Our Media!“ (FOM), se rozhodl učinit přítrž omezování svobody médií. Tématu se chtějí věnovat jak na výukové online platformě, určené především začínajícím novinářům, tak i tvorbou komiksové knihy. Projekt s podtitulem „Media Freedom in Europe – Limited Editon?“ vzniká pod záštitou organizace European Youth Press a je do něj zapojeno celkem patnáct států včetně České republiky.

Zdravá demokracie potřebuje svobodná média

Našeptávači zájmových skupin by nejspíš nesouhlasili, ale svobodná média jsou skutečně jedním z důležitých nástrojů zajištujících pluralismus a plnohodnotnou demokracii. Free Our Media chce proto zvýšit povědomí o problémech a překážkách, které musí žurnalisté a další mediální pracovníci každodenně překonávat. Ovlivňování mediálních produktů považují aktivisté z FOM za příčinu deformace tváře dnešní Evropy.

Ambasadoři svobody

Nápad vznikl začátkem letošního roku a nyní je ve své druhé fázi. Tou první bylo setkání vybraných členů FOM na přelomu dubna a května v černohorské Podgorici. Zde byli zvoleni takzvaní Media Freedom Ambassadors, kteří mají nyní za úkol vytvořit ve svých zemích dobré zázemí pro boj za mediální svobodu v Evropě. V praxi to znamená pořádání happeningů, na nichž se mají podílet různé zainteresované strany, či zjišťování názorů spoluobčanů v otázkách svobody médií.

Clark Kent aka Supernewsman

Slibovaný komiks bude vznikat právě z inspirace načerpané kreslíři na jednotlivých událostech Free Our Media. Patnáct příběhů od patnácti umělců, každý z jedné země, by mělo být kombinací faktických podnětů a tradiční komiksové fikce. O výslednou podobu knihy se zaslouží řecký grafik, kreslíř a nyní i editor Yorgos Konstantinou. Ten se spolu se všemi ambasadory i výtvarníky setká v červenci na závěrečné konferenci v Berlíně, kde bude dílo zkompletováno.

Online platforma

„Koncept našeho internetového výstupu je stále ve vývoji, takže zatím není rozhodnuto o všech jeho funkcích. Zatím je jasné, že bude web obsahovat databázi určenou žurnalistům, týkající se mediálních svobod a profesních práv, ale také interaktivní složky, kde si budou uživatelé moci sdělovat své zkušenosti a nahlašovat porušení mediální svobody,“ dodala k projektu Saara Toukolheto, mluvčí FOM. Na webu se objeví také příspěvky ze zajímavých blogů, které editoři vyberou. Internetový projekt bude přístupný zdarma.