Na Erasmu jako doma: Studentský Utrecht vás dostane

Utrecht pro mě symbolizují především tři věci: otevřená společnost, vynikající univerzita a Erasmus Students Network (ESN), organizující velkou mezinárodní studentskou komunitu. Nejen díky tomu byla už tak vysoká očekávání z Erasmu snadno překonána. Z mého pobytu v Utrechtu se stala nesmírně silná a krásná zkušenost, za kterou stojí všechny peníze utracené za výrazně vyšší náklady, než na které jsou Češi zvyklí z domova.

Utrecht jako malý Amsterdam

Utrecht zůstává sice jako čtvrté největší nizozemské město se třemi sty tisíci obyvateli poněkud ve stínu větších tamních měst. Na rozdíl od Amsterdamu však není tak přelidněný. Protkaný kanály, jejichž náplavky jsou obsypané kavárnami, kluby a putykami všeho druhu, a považovaný za ráj cyklistů je však pro studentský život naprosto ideální.

Na rozdíl od českých měst slouží ulice nejen autům, ale hlavně chodcům a právě cyklistům. Městská hromadná doprava zde má v mnoha případech dokonce vlastní silnice, po kterých nikdo jiný nesmí jezdit. Díky poklidné, přívětivé atmosféře je snadné se zde rychle cítit jako doma a město si zamilovat.

Studium: žádný dotaz nebo poznámka nejsou hloupé

Utrechtská akademická půda dává světu titulované vzdělance od roku 1636. Jejích sedm fakult řadí dnes šanghajský žebříček nejlepších vysokých škol na 57. místo na světě, čtrnácté v Evropě a první v Nizozemsku. Na úvod je třeba říci, že výuka na této výzkumné univerzitě je velice intenzivní, což ovlivňuje několik faktorů.

Zásadním z nich je společný komunikační jazyk – angličtina. Vyžaduje se minimální úroveň B2 (tedy aspoň FCE), díky čemuž probíhá výuka plynule. Tomu jdou naproti i vyučující, kteří často dosahují úrovně rodilých mluvčích.

Skvěle funguje také rozdělení semestru do dvou samostatných bloků. V každém z nich se dvakrát týdně vyučují dva předměty. Zatímco přednášky se konají pro větší množství posluchačů a komunikace je poměrně jednostranná, semináře navštěvuje okolo patnácti studentů. Otevřeným diskuzím mezi zkušenými pedagogy a jejich budoucími kolegy tedy nestojí nic v cestě.

Žádný dotaz či poznámka přitom nejsou považovány za hloupé, pokud je řečník zdůvodní kvalitními argumenty. Vyučující navíc přímo vyžadují zpochybňování závěrů literatury i svých vlastních výroků. Podporuje se tak kreativní myšlení i osobní přístup. Nové znalosti se zapíší do paměti ve výrazně větším množství a na delší dobu, neboť jsou získávány pravidelně a po menších dávkách. Podobný styl výuky se na MU vyskytuje bohužel spíše až na magisterském stupni (pokud vůbec).

Kvalitní vzdělání vyžaduje však i kvalitní přípravu. Základem je čtení zadané odborné literatury, jejíž množství se pohybuje okolo třiceti stran do jednoho předmětu, asi sto dvacet stránek na týden. Hodnotí se také práce ve skupinách, prezentace či seminární práce, jež se na Utrecht University oproti Masarykově univerzitě výrazně liší.

Kromě toho, že jsou pochopitelně psány v angličtině, kladou učitelé na jejich vypracování podobné nároky jako u nás na bakalářskou práci, pouze s nižším rozsahem (šest tisíc slov) a kratším termínem odevzdání. Vyučující nezajímá pouze výsledný štos sešitých papírů, nýbrž se musíme dostavovat na pravidelné konzultace. Na nich řešíme, jak probíhá náš výzkum. Náležitosti jako kvalitní research design, promyšlené výzkumné otázky, kritické zhodnocení literatury, nezbytná kombinace empirických dat i solidního teoretického základu nejsou jen formální fráze. A vařit z vody se nevyplácí, protože vám vaše dílo může být několikrát vráceno k přepracování.

Zahraniční komunita: ESN základem

„Vy jedete do Utrechtu? Tam mají výbornou ESN,“ řekla mi před mým odjezdem koordinátorka programu Erasmus na Masarykově univerzitě. Měla pravdu. „Matička“ všech Erasmus Student Network, založená v říjnu 1989, si na dobrém jméně organizace dává obzvlášť záležet.

Erasmus není rok v našem životě, ale náš život v jednom roce. Tato pěkně znějící hra se slovy z úst prezidentky Rady ESN Utrecht se nedlouho po začátku semestru začala naplňovat. Díky nadšené práci všech studentů-dobrovolníků jsem poznal nejen místo mých zahraničních studií, ale i další krásné části Nizozemska (např. Kinderdijk, Bredu, Amsterdam…) nebo belgické Bruggy či jezera ve Frísku. Jinými slovy, zážitky, které si budu pamatovat navždy.

Kromě do detailu promyšlených kulturních a sportovních aktivit či pravidelných Erasmus party musím zmínit i mentorský program pro zahraniční studenty. V něm se sdružuje deset až patnáct studentů z různých zemí, pro které organizují dva členové ESN různé akce a jsou jim nablízku v případě jakýchkoli nesnází.

Prohloupí, kdo nepojede

Krásné prostředí, všudypřítomná angličtina, velice kvalitní a srozumitelné vzdělání, jako i mezinárodní komunita mě už čtvrtý měsíc přesvědčují o tom, že se jedná o jedno z nejhezčích období mého dosavadního života. Ne-li o jeho vrchol. Pokud jste ještě na Erasmu nebyli, nenechte se odradit deklarovanou náročností studia, které je zvládnutelné, a vydejte se do Utrechtu. Garantuji vám, že nebudete litovat.

Autor je studentem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Na jaře 2015 vycestoval díky programu Erasmus+ do Nizozemí.