S nezaměstnaností mladých pomáhá v EU projekt Drop’pin

Zdroj: ec.europa.eu

Chci si najít práci v zahraničí, ale nevím, kde hledat. Chci letět na pracovní pohovor do Amsterdamu, ale nemám na to peníze. Ráda bych se přestěhovala za prací do Itálie, ale neumím jazyk. Přesně takové problémy by mohla vyřešit stránka Drop’pin EURES.

Na web Drop’pin se registrují mladí lidé hledající práci, ale i firmy a organizace, jež místa nabízejí. Aby mohl web, který vznikl v reakci na velkou nezaměstnanost mladých v Evropské unii, posloužit oběma stranám, musí uživatelé splňovat několik podmínek. Uchazeči o zaměstnání jsou občany států EU ve věku 18 až 30 let. Na druhé straně potenciální zaměstnavatelé garantují minimálně šestiměsíční pracovní smlouvy a fungování firmy v souladu se zákoníkem práce daného státu.

Drop’pin nabízí tréninky, školení, e-learningové kurzy, jazykové průpravy nebo poradenství. Aby uchazeči mohli reagovat na některou z nabídek, nahrát svůj životopis, podat inzerát nebo chatovat a sdílet zkušenosti s ostatními, musí se na stránce registrovat. Celá stránka, kterou zaštiťuje Evropská komise, je pouze v angličtině.

V nabídkách je možné najít třeba kurz „,Jak zvládnout pracovní pohovor“ nebo ,,Jak používat sociální sítě při hledání práce.“ Užitečné mohou být i tréninky verbální komunikace nebo test z němčiny. Mezi nejaktuálnější nabídky patří práce pro společnost zprostředkovávající jazykové kurzy v pobočkách v Helsinkách, Amsterdamu nebo v Paříži.

Velkou příležitostí je také žádost o finanční podporu, která pokryje cestovné na pracovní pohovor do cizí země v rámci EU. Uchazeč musí ale opět splnit několik podmínek. Cesta se například neproplácí zpětně a pracovní smlouva musí být alespoň na šest měsíců.

Další finanční podpora se dá využít na zlepšení jazykových schopností v případě, že člověk získá práci v jiné zemi, ale neumí moc dobře její řeč. Žadatel však nesmí dostávat jiný druh podpory z Drop’pinu. Bude-li vám web užitečný, posuďte sami.