Studentský Majáles: Tradiční slavnost bez komerce

Olomoucký Majáles

Olomoucký Majáles

Majáles je považován za tradiční akci studentů, kterou vítají začátek května. Podstatou této akce vždy bylo to, že studenti sami nabídli kulturní program, kterým se podíleli na oživení univerzitních měst. Prostřednictvím recese se snažili poukázat také na nešvary akademického prostředí.

Od historie k současnosti

Příchod jara a s ním spojená studentská slavnost je součástí lidové tradice. Už Alois Jirásek ve své novele Filosofská historie z roku 1878 popsal průvod alegorických vozů a volbu krále Majálesu, jež k oslavám neodmyslitelně patří. Mnozí ale mluví o vývoji českého Majálesu ještě o století dříve. K přetržení tradice došlo během první republiky. Studentské Majálesy se však vrátily zpět v druhé polovině 20. století. V době komunistického režimu znamenaly odpor ke státní moci, konaly se pouze v letech jeho oslabení, a to za silného dohledu.

Nejznámější tváří květnových oslav se stal americký básník Allen Ginsberg, který se během svého pobytu v Praze v roce 1965 stal králem Majálesu. V hlavním městě se seznamoval s řadou umělců především kolem vinárny Viola na Národní třídě. Jednou z nich byla básnířka Vladimíra Čerepková, která ho po dobu jeho návštěvy doprovázela. Ale nebyly to jen zástupy obdivovatelů, jež sledovaly každý jeho krok. Po jeho stopách chodila i Státní bezpečnost, která mu nenápadně odcizila jeho deník. Ten se dodnes nenašel. Pro mládež šedesátých let působil jako zjevení. Jeho volnomyšlenkářství a osobní svoboda byly ideály, po kterých toužili a které pro ně byly zapovězeny. Dva dny po Majálesu byl básník tzv. beat generation shledán nežádoucím pro režim a vyhoštěn z Prahy. Tím skončil jeho zdejší téměř tříměsíční pobyt. Na základě těchto událostí napsal kritickou báseň Král majáles. Po pádu komunismu Majálesy navázaly na tradici 60. let a není bez zajímavosti, že prvním porevolučním králem Majálesu se stal Václav Klaus, později zvolený i za prezidenta.

Dnešní podoby Majálesu

Po nadšení z přerodu republiky se duch Majálesů začal vytrácet. Převládal pocit, že není proti čemu bojovat, a ze studentských oslav se staly spíše hudební festivaly o pivu a kapelách (v tomto pořadí). To ještě umocnila v roce 2005 vzniklá organizace Český Majáles. Ta se chopila všech dosavadních Majálesů po větších městech České republiky, které – vyjma jednoho – sloučila. Jednotlivé oslavy přetavila do stejnorodého celku a originalita byla ta tam. Navíc přizvala sponzory, a udělala tak z oslav studentstva komerční akci. Vstupenky na tuto akci se pohybují kolem částky 450 korun, hlavní slovo dostaly známé české kapely spadající do mainstreamu. Snaha využít svátek ke svému profitu na několik následujících let zastínila tradiční Majáles a jeho podstatu. Recesi, reflexi společnosti i důraz na samotné aktivity studentstva poslal Český Majáles na vedlejší kolej.

Výjimkou a alternativou k akcím pořádaným Českým Majálesem se stal studenty pořádaný Budějovický Majáles. Ten sice jeden ročník s organizací spolupracoval, mainstreamový hudební program ale přilákal méně návštěvníků a příště byla organizace oslav zase v rukou studentstva. Stejně dlouhou tradici má i menší zlínský Majáles pod taktovkou Univerzity Tomáše Bati. Oba lákají návštěvníky na 13. ročník.

S narůstající nespokojeností s komerčním Českým Majálesem a jeho vzdalováním se od podstaty studentských oslav však došlo k založení dalších nezávislých Majálesů po vzoru českobudějovického. Letos se bude konat šestý ročník brněnského a rovněž také olomouckého. Ten pražský, organizovaný na půdě Univerzity Karlovy, chystá čtvrtý ročník. Smyslem tradičních Majálesů byla účast všech studentů, kteří měli možnost prezentace vlastních aktivit, kritiky své školy či projevu nesouhlasu se společenskou situací. I proto je důležité, že dnes studentské Majálesy nemají vstupné, a když, tak symbolické. Zvolení krále Majálesu by ani dnes nemělo být bráno na lehkou váhu. Na korunovaného je spoléháno jako na oporu studentstva pro následující rok, což přináší jistou zodpovědnost.

Tradiční alternativa v Českých Budějovicích

Budějovický Majáles se pyšní největším neziskovým festivalem v České republice. „Snažíme se podporovat lokální a tuzemské umělce, ale určitě přivezeme i něco neokoukaného ze zahraničí,“ uvádějí o kapelách. Kromě hudby nabízejí taneční performance, divadlo, přednášky a cestovatelské besedy v rozličných klubech, ulicích a kavárnách.

Budějovický MajálesBudějovický Majáles

Do organizace se z větší části zapojují i středoškolští studenti, ti tvoří také většinu návštěvníků festivalu. „Myslím, že je to tím, že na Jihočeskou univerzitu dojíždí studenti z okolních měst a vesnic a nemají o Majálesu takové povědomí. Univerzita ale každoročně festival zaštiťuje,“ uvádí jedna z organizátorek Karolína Zikešová. Program vrcholí v pátek open-air koncertem, alegorickým průvodem a volbou krále Majálesu. Té se v Českých Budějovicích neobvykle zúčastňují střední školy se svými kandidáty, kteří přes týden sbírají hlasy za svá vystoupení.

Budějovický MajálesBudějovický Majáles

Koncertní Brno

Formátem nejbližší akcím Českého Majálesu je Studentský Majáles v Brně. Ukazuje však, že to jde i bez komerce a se symbolickým vstupným, které minulý ročník činilo 50 korun. Na dvoudenním festivalu startujícím prvního května nechybí doprovodný program, ale to hlavní jsou zde jednoznačně kapely. Na představení prvních interpretů si budeme muset ještě počkat, už teď je však jisté, že bude o co stát.

Brněnský MajálesBrněnský Majáles

Na minulém ročníku vystoupili například Mňága a Žďorp či Fast Food Orchestra, headlinerem byli však zahraniční reggae punkáči Dubioza kolektiv. Tuhle laťku překonat nebude jednoduché. Na výběr budou mít návštěvníci ze dvou hlavních hudebních stageí.

Mírně akademická Praha

Pražský Studentský Majáles se nejvíce snaží navázat na tradici oslav v 60. letech. Záběrem Majálesu, který podporuje Univerzita Karlova, není pouze zábava, ale i reflexe společnosti. „Část programu bychom chtěli věnovat současné debatě o náboženství a uprchlické krizi. Také bude probíhat výstava fotografií z dobrovolnických výjezdů za účelem pomoci uprchlíkům na Balkán,“ prozradila organizátorka Sára Vidímová.

Pražský MajálesPražský Majáles

Bude možné navštívit koncerty a divadelní představení, podívat se na studentské filmy. Dále festival slibuje debaty o vysokoškolském vzdělávání, prezentace studentských spolků a autorská čtení. V tradičním alegorickém průvodu připomene 700. výročí narození zakladatele univerzity Karla IV. Bonusem tohoto ročníku bude norská kapela Thank You, Yes Please, kterou pražský Majáles přiveze z Trondheimu.

Pražský MajálesPražský Majáles

Univerzitní Olomouc

Hlavním organizátorem olomouckého Majálesu je Univerzita Palackého, na jejíž nádvoří se hlavní hudební scéna a doprovodný program po letech vrací. „Již od prvního ročníku Majálesu se snažíme, aby jeho program nebyl postaven jen a pouze na „pivu a kapelách.“ Každoročně pořádáme alegorický průvod městem, korunovaci krále či soutěž o nejlepší masky,“ sděluje hlavní koordinátor Ondřej Martínek. V programu najdeme filmové projekce, tancovačky, sportovní program, populárně-vědecké workshopy a přednášky zajímavých osobností. Co se týče kapel, festival představí řadu českých a slovenských interpretů doplněnou o zahraničního headlinera. Jako každý rok má festival zastřešující téma, tím letošním je „Škola, základ života“. Organizátoři také doufají v panelovou diskusi zástupců dalších nekomerčních Majálesů.

Olomoucký MajálesOlomoucký Majáles

Studentské Majálesy zachovávají starou tradici živou. Jasně odmítají dělat si z lidového svátku kasičku na peníze a marketingovou kampaň. Chcete-li alternativu ke komerčnímu Českému Majálesu, na výběr jich máte hned několik. Hluboko do kapsy sahat nebudete, poznat můžete studentské spolky, kapely a divadelní soubory. Vaše návštěva jistě potěší organizátory, kteří na akci pracují mnohdy přes celý rok, a to prakticky bez honoráře. Uznání patří i univerzitám, bez kterých by to celé šlo obtížněji. Studentský svátek patří znovu studentům. Uvítají vás na každém z nich.