What Happened, Miss Simone?

Nina Simone

Nina Simone

Měla nezaměnitelný hlas, emotivní jevištní projev a inspiruje dodnes. Hudební diva Eunice Kathleen Waymonová, známá pod uměleckým jménem Nina Simone, nejvyšší kněžka soulu byla skvělou umělkyní a zároveň bojovnicí za občanská práva. O jejím životě vyšel na konci června dokument What Happened, Miss Simone? americké režisérky Liz Garbusové.

Pozdější autorka hitů Feeling Good, I Put a Spell on You nebo My Baby Just Cares For Me se narodila v roce 1933 a původně toužila stát se klavírní virtuózkou. Když si chtěla hraním vydělat na studia v baru v Atlantic City, řekl jí majitel, že ji zaměstná jen pokud vedle hraní na piano bude i zpívat. A tak se začala rodit legenda. První úspěchy už sbírala pod pseudonymem Nina Simone. Bála se totiž, že by její matka neschválila hraní „ďáblovy hudby,“ za kterou blues v té době věřící považovali.

Celovečerní dokumentární film je složený z archivních záběrů, vyprávění spolupracovníků, přátel, samotné Niny a její dcery. Provází diváka začátky multižánrové hudebnice a seznamuje s angažovaností zpěvačky v boji za práva černošské rasy. Dozvídáme se, že diskriminaci sama Nina zažívá už v mládí. I přes výborný prospěch nezískala stipendium a nepřijali ji ani ke studiu hry na piano. To byl jistě jeden z prvotních impulzů k její aktivistické činnosti.

O rasové nerovnosti v USA poprvé zpívá v písni Mississippi Goddam. Reaguje tak na atentát na jednoho z vůdců Afroamerického hnutí za lidská práva Medgara Everse a na útok na kostel 16th Street Baptist Church, ve kterém tehdy v roce 1963 zemřely čtyři černošské dívky. V písní Old Jim Crow rozebírá segregační zákon Jim Crow Laws. A v roce 1968, 3 dny po atentátu na Martin Luthera Kinga, věnuje jeho smrti celý koncert. Tím však její boj nekončí. Svůj hudební úspěch riskuje aktivismem i nadále a veřejně proti diskriminaci vystupuje.

Nina přitom není královnou dramatu jen na jevišti. Jak její dcera v dokumentu sama zmiňuje, Eunice byla divokou, emočně labilní Ninou Simone i doma. Velkou mírou kvůli bipolární poruše. I přes velký úspěch, kterému se zpěvačka těší již za svého života, není šťastná. V roce 1970 opouští USA a uchyluje se na Barbados. Dále žije v Libérii, Švýcarsku a Nizozemí. Natrvalo se však usazuje až ve Francii, kde ve věku 70 let v roce 2003 umírá, ale její hudba zůstává nesmrtelná.

Na soundtracku ke snímku, složeného z předělávek některých hitů této ikony, se významně podíleli např. Ms. Lauryn Hill, Mary J. Blige, Common nebo Usher. Oficiální vydání nahrávky „Nina Revisited: A Tribute To Nina Simone“ bylo stanoveno na 10. července.