Za lepší svět můžu bojovat, jen když jsem šťastná, říká Zainab Salbi

Zainab Salbi

Zainab Salbi Zdroj: http://www.makers.com

Zainab Salbi od svých třiadvaceti let bojuje v nadaci Women for Women za ženská práva a svobodu. Prestižní časopisy ji označují za nejvíce inspirující ženu světa, ocenění převzala i od někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona. Kdysi nudná dívka z Iráku se při práci pro zneužívané ženy naučila být šťastná.

Irácký prezident Saddám Husajn si vybral otce Zainab Salbi za svého osobního pilota. Ačkoliv diktátorovi říkala Zainab „strejdo“, odmala věděla, že si nejen před ním, ale i v jejich štěnicemi odposlouchávaném domě musí dávat pozor na jazyk. Když ji bylo devatenáct let, rodiče jí provdali za Američana s iráckými kořeny jen proto, aby mohla odejít ze země, ve které panoval všudypřítomný strach. I když se Zainab ocitla ve svobodné zemi, se svým mužem si nerozuměla a manželství se po měsíci rozpadlo.

O čtyři roky později se znovu provdala. Místo na svatební cestu ale zamířila do Bosny, kde, jak se dočetla, žily ženy v takzvaných „rape campech“, táborech, kde byly znásilňovány desítky tisíc dívek a žen. Ve svých třiadvaceti letech pod vlivem bosenských zážitků založila organizaci Women for Women, která zpočátku pomáhala třiceti ženám. Dnes se věnuje téměř půl milionu žen z osmi problematických destinací světa. Ženy, které měly v životě více štěstí, mohou poslat svým „sestrám“ přibližně 800 korun za rok, ze kterého se jim zaplatí vzdělávací program, jídlo nebo léky.

Salbi odešla z vedení organizace před čtyřmi lety. „Nikdy jsem neměla děti, takže charita Women for Women byla jako moje dítě. Ale vždycky jsem říkala, že po dvaceti letech odejdu. Nechtěla jsem být šedesátiletá žena, která se drží něčeho, co vytvořila, když jí bylo třiadvacet,“ vysvětlila. Čas, který po odchodu z vedení Women for Women získala, věnuje nyní zejména prosazováním práv muslimských a arabských žen. Ty jsou podle ní v obzvlášť těžké situaci, kdy je západní svět považuje za nesvéprávné bytosti a oběti, a zároveň je ortodoxní muslimští vůdci téměř démonizují. Jak Zainab Salbi říká: „Jedna z věcí, kterou ženy všude na světě potřebují, je inspirace, a inspirace pochází z vyprávění příběhů.“ Silné příběhy žen, s nimiž se setkala, zpracovala jak ve své knize If You Knew Me You Would Care, tak v řadě krátkých dokumentů.

Sama se ostatně těmito ženami inspirovala. Zainab vzpomíná, že když jí bylo kolem dvaceti, byla obyčejná, nudná holka. Nikdy si nelakovala nehty, nikdy netančila. Potom se ale setkala s ženami, které si prošly peklem, ale přesto tančily a zpívaly si. Tehdy si uvědomila, že nemůže bojovat za šťastný svět, když není sama šťastná.