Podzim definitivně vyžene kuřáky z hospod, bojí se restauratéři dopadů nového zákona

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Z restaurací zmizí cigarety
Z restaurací zmizí cigarety
3
Fotogalerie

Dnešním dnem hrozí hostům i hospodským pokuty od pěti do padesáti tisíc korun za případné nedodržování zákazu kouření. Provozovatelé restaurací se současně obávají také blížícího se podzimu. Zhoršující se počasí totiž může část hostů, kteří odcházejí na cigaretu ven, od návštěvy lokálu odradit.  

"Nekouří se a je to znát. Někdy sedí v hospodě jen pár kluků u limonády," hodnotí tři měsíce bez cigaret provozovatel restaurace U Matějčků v severočeské Peruci. V restauracích, kde se nekouřilo ani když se to ještě smělo, však žádný úbytek hostů neregistrují. "U nás v restauraci se nekouřilo nikdy, máme zahrádku a tak hostů výrazně neubylo," říká naopak servírka z pražské restaurace U Bazénu.

Na hospodu bez cigaret si zvykli i v tradiční pražské hospodě U Kalendů. Provozní Michal Bartozel je navíc spokojený, že jako nekuřák se po dvaceti letech zbavil pachu cigaret.

 

Pivovary ovšem mluví o tom, že se prodej piva v restauracích v červenci snížil meziročně o devět procent.

Větší ztráty také očekávají na podzim a v zimě. Doposud přitom nebyl pro kuřáky problém jít s cigaretou před restauraci nebo kouřit na zahrádce. I přes to ale někteří restauratéři zejména z tradičních kuřáckých hospod úbytek hostů pociťovali už nyní.

Podívejte se, jak to v hospodách vypadá po zavedení zákazu kouření:

Video placeholde

zákaz kouření • e15