Stimulační balíčky v USA a Evropě podpořily růst akcií. Těží z toho i české fondy

Schválení dalšího stimulačního balíku v USA vládou prezidenta Joe Bidena zvedlo náladu na akciových trzích.

Schválení dalšího stimulačního balíku v USA vládou prezidenta Joe Bidena zvedlo náladu na akciových trzích. Zdroj: ČTK / AP / Andrew Harnik

Výkonnost akciových fondů v letošním prvním čtvrtletí činila 7,3 procenta. Dluhopisové fondy skončily ve ztrátě 1,1 procenta a smíšené fondy získaly dvě procenta. Vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů za březen.

"Pozitivní nálada se na akciových trzích udržela i během března a ceny akcií celosvětově rostly o několik procent. Hlavními důvody jsou schválení dalšího obrovského stimulačního balíku v USA vládou prezidenta Joe Bidena, pokračující podpora ekonomiky v Evropě a svižná vakcinace vůči viru covid-19," uvedl analytik Partners Martin Mašát.

Tento růst se pozitivně projevil na výkonnosti akciových fondů nabízených v Česku. Meziročně mohli klienti podle něj dosáhnout na zhodnocení 42,2 procenta.

"Meziroční čísla o zhodnocení akciových fondů jsou takřka neuvěřitelná, ale za zhodnocením o několik desítek procent je jednoduchý fakt, že právě před rokem vrcholil výprodej akcií kvůli náběhu pandemie viru. Ceny akcií byly v tu chvíli o několik desítek procent níže," vysvětlil Mašát.

Další ztráty zažili konzervativní investoři v dluhopisových fondech. Za poklesem cen státních dluhopisů stojí nejen v Česku, ale například i v USA očekávání zvýšené inflace v budoucnosti. V Česku se přidává i enormní emisní aktivita státu, kvůli rekordním deficitům, dodal Mašát. Za poslední rok je jejich výkonnost 1,3 procenta, což je pod meziroční inflací. Fondy rizikových dluhopisů zaznamenaly za rok nárůst ceny téměř o 19 procent, což je podobně jako u akciových fondů způsobeno korekcí cen rizikových dluhopisů během loňského března.

Výnos desetiletého českého státního dluhopisu vzrostl z hodnot hluboko pod jedním procentem do blízkosti dvou procent ročně. To dává dluhopisovým fondům po dlouhé době naději, že začnou konzistentně pobíjet inflaci, poznamenal Mašát. Smíšené fondy jsou od začátku roku meziročně výše o 15 procent.

Průměrný český investor do podílových fondů loni dosáhl ročního zhodnocení 5,86 procenta. Za výkonností stály především akciové fondy v loňském čtvrtém čtvrtletí, vyplývá z Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů běžně dostupných pro českého investora. Majetek ve fondech kolektivního investování se podle dat Asociace pro kapitálový trh za rok 2020 zvýšil meziročně o 33 miliard na 560 miliard korun.