Evropská unie nestíhá nabíjet Ukrajincům děla. Prudce zvýší výrobu munice

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton Zdroj: Evropský parlament

Ukrajině se nedostává dělostřelecké munice. Pomoci má nový plán Evropské unie.
2
Fotogalerie

Až 500 milionů eur, zhruba 11,8 miliardy korun, chce Brusel uvolnit na podporu výroby munice na území Evropské unie. Počítá s tím návrh Act in Support of Ammunition Production (ASAP čili Zákon na podporu výroby střeliva), který ve středu zveřejnila Evropská komise. Jeho hlavním cílem je naplnit závazek vůči Ukrajině. Sedmadvacítka již dříve slíbila, že válkou zasažené zemi poskytne do příštího jara milion dělostřeleckých granátů. Plán ještě musí schválit Evropský parlament a členské státy.

Na dodávku střeliva poskytne 260 milionů eur Evropský obranný fond a zbývajících 240 milionů dodá fond Joint Defence Procurement Instrument (EDIRPA čili Společný nástroj pro zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany). Investice by vedle strojů a výrobních linek mohly směřovat také do dodavatelských řetězců, aby se předešlo výpadkům v dodávkách, píše server Euractiv.

„Náš obranný průmysl musí přejít do režimu válečné ekonomiky,“ prohlásil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „Věřím, že během nadcházejících dvanácti měsíců dokážeme zvýšit evropské výrobní kapacity na milion kusů munice ročně,“ dodal. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové to Ukrajině pomůže bránit své občany a posílí obranné schopnosti evropského bloku. 

ASAP je třetím pilířem plánu, na němž se členské země shodly už 20. března. Unie v rámci tohoto závazku vyčlenila miliardu eur na kompenzace pro státy, které pošlou Ukrajině munici z vlastních skladů. Další miliarda je určena na společné nákupy střeliva, na jejichž detailech se však členové EU zatím nedohodli.

Ukrajinská armáda se potýká s nedostatkem munice a sedmadvacítka nestíhá doplňovat její zásoby. Ukrajinci na základě odhadů vypálí kolem 200 tisíc dělostřeleckých granátů za měsíc, zatímco Rusové až desetkrát tolik. Kyjev se přitom v příštích dnech chystá zahájit rozsáhlou protiofenzivu, v rámci které hodlá dobýt všechna svá území okupovaná nepřítelem a dodávky zbraní a munice budou pro úspěch této operace klíčové. 

Breton v posledních týdnech jednal o posílení obranné produkce v jedenácti státech EU včetně Česka. „Našim partnerům nemáme co závidět,“ uvedl na závěr své cesty po evropských zbrojařských závodech. 

Unijní velvyslanci rovněž ve středu znovu jednali o zamýšlených společných nákupech střeliva. Zatímco většina zemí prosazuje, aby se munice mohla v zájmu urychlení dodávek Ukrajině pořizovat od zbrojařů z celého světa, Francie chce tuto možnost omezit na evropské výrobce. Řada států přitom volá po zvýšení tempa dodávek, neboť Kyjev zatím ze slíbeného milionu kusů za rok dostal řádově desítky tisíc. 

Válka na Ukrajině již loni výrazně zvýšila tržby evropských zbrojařských firem. Například společnost Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada loni meziročně zdvojnásobila konsolidovaný zisk na 5,6 miliardy korun. „Vypuknutí válečného konfliktu poptávku po zbraních a munici pochopitelně velmi zvýšilo. Neskrývám, že se tato skutečnost na hospodářských výsledcích pozitivně odrazila,“ řekl v rozhovoru pro E15 finanční ředitel Czechoslovak Group David Chour.  

Kryty a bunkry: Kam se schovat a co mít v evakuačním zavazadle?

Video placeholde
Kryty a bunkry: Kam se schovat a co mít v evakuačním zavazadle? • Videohub