Macron: Označení ruských činů na Ukrajině za genocidu je slovní eskalací

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron Zdroj: ČTK / AP / Olivier Hoslet

Francouzský prezident Emmanuel Macron
2
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že použití termínu „genocida“ v souvislosti s ruským postupem na Ukrajině by znamenalo slovní eskalaci, která by zkomplikovala jeho úsilí o nastolení míru. Šéf Elysejského paláce to řekl stanici France Bleu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svůj francouzský protějšek vyzval, aby činy ruské armády na Ukrajině nazval genocidou. Macron to ale odmítl, což Zelenskyj označil za „velmi zraňující“.

„Francie stojí na straně Ukrajiny... Slova mají svůj význam a my všichni musíme být velmi opatrní,“ prohlásil Macron. Zdůraznil, že je důležité „za každou cenu zabránit eskalaci a ochránit francouzský lid před prodloužením války“.

„Vyslali jsme na Ukrajinu soudce a četníky, aby pomohli zdokumentovat válečné zločiny,“ řekl francouzský prezident. „Slovo genocida má svůj význam“, dodal Macron, podle kterého kvalifikace tohoto termínu přísluší právníkům, nikoli politikům. Zdůraznil, že „každý musí umět zachovat chladnou hlavu“, protože slovní eskalace bez vyvození všech důsledků Ukrajině nepomáhá.

Termín genocida v úterý poprvé použil v souvislosti s ruskou invazí americký prezident Joe Biden. Zelenskyj to ocenil s tím, že je „důležité označovat věci pravými jmény“. Kreml slova šéfa Bílého domu kategoricky odmítl.

Kromě Macrona se označení genocida vyhýbají i německý kancléř Olaf Scholz a generální tajemník OSN António Guterres. „Genocida je v mezinárodním právu přísně definována. A v OSN se spoléháme na právní rozhodnutí příslušných soudních orgánů,“ řekl Guterres.

Osudová žena prezidenta Macrona: O 24 let starší manželka Brigitte

Video placeholde
• Videohub