Nikdo nás před Sberbank nevaroval. Zbylo nám 55 tisíc, říká starosta Senice na Hané

Sberbank ukončila činnost v Evropě.

Sberbank ukončila činnost v Evropě. Zdroj: ČTK / Kubeš Slavomír

Sberbank ukončila činnost v Evropě.
Sberbank ukončila činnost v Evropě.
Sberbank ukončila činnost v Evropě.
Sberbank ukončila činnost v Evropě.
Sberbank ukončila činnost v Evropě.
6
Fotogalerie

Příkaz k převodu obecních desítek milionů korun ze Sberbank jinam zadal starosta Senice na Hané Michal Tichý (STAN) na pobočce osobně hned z počátku války na Ukrajině. Ruská banka zatížená mezinárodními sankcemi však operaci neprovedla, což dostalo dvoutisícovou obec do existenčních potíží. Kritice ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že si samosprávy měly být rizika vědomy, se starosta směje. Státní orgány i ČNB vždy banku vedly jako spolehlivou. „To je od pana Stanjury opravdu alibismus. Po bitvě je každý generál,“ říká Tichý.

Kolik peněz jste u Sberbank měli?

Musím začít trochu zeširoka. Před deseti lety jsme vysoutěžili úvěr na 40 milionů na kanalizaci, která se tady budovala. V současné době jsme na nějakých 23 milionech, které nám chybí splatit. Na konci ledna nám ze Sberbanky přišel papír, že nám končí fixace, takže jsme jednali o tom, zda zůstaneme, nebo převedeme úvěr jinam. Z minulého fixačního období jsme měli nastavený úrok zhruba kolem jednoho procenta, všechny banky nyní nabízely tytéž vysoké úroky. Rozhodli jsme se zůstat.

Abychom nějak sanovali rozdíl mezi starou a novou úrokovou sazbou, rozhodli jsme se u Sberbank zřídit i spořicí účet, na který jsme převedli peníze na investice – z účtu ČNB, který není úročený. Prostě jsme tam měli všechny úspory i peníze na provoz.

A pak přišla válka a sankce.

Byly právě jarní prázdniny, já byl lyžovat, najednou mi volá paní účetní, že je zablokované internetové bankovnictví. V ten moment mi to docvaklo, vrátil jsem se a okamžitě jsem šel na pobočku Sberbank. Veškeré peníze jsem přikázal převést pryč, máme i potvrzené příkazy k úhradě.

Bohužel jsme se v pondělí podívali na náš účet u Komerční banky, a bylo tam 55 tisíc korun. To jsou všechny finance, se kterými máme žít. Ve Sberbank bylo toho času 45 milionů. Ten nejčernější scénář je, že přijde dopis ze Sberbank, že máme zaplatit ten úvěr a až potom se budou rozdělovat aktiva a dostaneme nějaký podíl z těch 45 milionů. To by bylo pro obec devastující.

Budete mít na výplaty?

Teď konečně přišly sdílené daně a spočítali jsme si, že to naštěstí vyjde na veškeré mzdy. Přišlo asi osm set tisíc, příště má přijít trochu méně, tak nevím, jak budu platit další mzdy. Do ČEZ jsem volal, aby nám zrušili zálohy za elektřinu a plyn, protože to nemám z čeho zaplatit. Investiční akce jsme ihned zastavili, nebyly naštěstí ani rozjeté. Běží ale odkanalizování Cakova, kde máme letos zaplatit 27 milionů a není možné nedodržet termín, protože bychom ještě přišli o dotaci. To bez pomoci nedáme, nevím, co s tím.

Obec se zdá naprosto paralyzovaná, kde ještě hledáte úspory?

Už jednám se správcem veřejného osvětlení, abychom to na noc vypnuli. Šetřit musíme všude, teď krvácíme. Nepřibíráme nové pracovníky. A i kdyby tu chtěl někdo koupit tužku, tak musí mít můj podpis. To jsem tady zavedl nově, aby se nestalo, že někdo pojede deset kilometrů nakoupit pár šroubků. Ne, musím vědět, na co to je a jestli je nutné to dělat zrovna teď. Mám před sebou hromadu faktur a obvolávám dodavatele, že je sice potřebuju, ale nemám jim jak zaplatit. Naštěstí jsou zatím chápaví.

Proč jste nenechali nějaké peníze v ČNB?

Dostali jsme dotaci na kanalizaci z ministerstva zemědělství, a to si podmiňuje, že platby faktur musejí jít přes účet ČNB. Na běžném účtu Sberbank i účtu u ČNB nebyl úrok, nechávali jsme tam ty peníze, ale vlastně jsme na tom prodělávali. Zrovna před měsícem jsme ty peníze převedli na spořicí účet u Sberbank, aby na to běžel alespoň nějaký úrok, a plánovali jsme, že budeme převádět peníze na účet u ČNB až při platbě faktur.

Abyste to pochopila, my jsme byli původně klienty Volksbank, kterou později sežrala Sberbank. Dostali jsme dopis, že se nic nemění, pouze se ta instituce přejmenovává. Tak jsme to neřešili, byla to zdravá banka. Popravdě ani nevím, co bych v tu dobu měl řešit. Jak máme vědět, co je bezpečné?

Ministr financí Zbyněk Stanjura řekl, že s rizikem Sberbank měly samosprávy počítat už od anexe Krymu v roce 2014.

To je strašně chytré ministerské prohlášení. Tak ale měli vydat prohlášení pro samosprávy, že to riziko existuje. A ne nás ujišťovat, že je ta banka zdravá. Jak to, že s tím tedy nepočítala ministerstva, kraje, které tam měly peníze a které na to mají celé odbory? Tady jsem jenom já a paní účetní. My víme jenom to, co se dozvíme z televize nebo z novin.

Vezměte si, že bych ty peníze převedl do jiné banky. Putin by nezaútočil na Ukrajinu, a já bych řešil to, že jsem způsobil obci škodu, protože ve Sberbank jsem měl lepší úrok než tam, kam jsem to dal. Doma si můžu taková rozhodnutí dělat sám a bít za to můžu akorát sám sebe před zrcadlem. Když hospodaříte s cizími prostředky, každé rozhodnutí vás může stát hlavu. To je od pana Stanjury opravdu alibismus. Ale já už jsem možná zaujatý a nechci být sprostý.

Vymoci peníze ze Sberbank může být běh na několik měsíců i let. Peníze tam přitom visí více než stovce obcí a pěti krajům. Může pomoci stát?

Je jasné, že ve státním rozpočtu peníze nenajdeme. Osobně si myslím, že by se mohly najít peníze v rezervách ČNB. Nejjednodušší by pro nás bylo, kdyby stát odkoupil ty pohledávky, my bychom měli peníze a cashflow hned, stát by si to v klidu vymohl a za tři roky by se mu to tam vrátilo. Ta banka byla likvidní, zdravá, aktiva by měla mít, mělo by to být kryté. Ale nevím, jestli je to právně možné. Kdyby nám stát půjčil, tak by to bylo skvělé, ale jsou tam taky omezení. Navíc nám při auditu řeknou, že jsme moc zadlužení a pohrozí zkrácením daňových příjmů.

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub

U nás jde o holé přežití, měli jsme tam peníze na provoz i úspory, prostě všechno. Poslal jsem dopis ministrovi financí i ČNB, že máme potvrzené příkazy k převodu peněz, ale banka operaci neprovedla.

Můžete si půjčit u jiné banky?

Je to řešení, ale v momentě, kdy se každá banka podívá na naši bonitu a uvidí tam tu obrovskou sekeru, tak buď nabídne naprosto zničující úrok, nebo nám nepůjčí vůbec.

Budete nějak interně nastavovat pravidla pro budoucí výběr bank, u kterých povedete účet nebo je budete žádat o úvěr?

Prosím vás, to nejde nastavit. Vždyť žádná banka není česká. Jak mám vědět, že když budu mít peníze u francouzské banky, že Francie nezaútočí na Rusko nebo někde v Africe a nedopadne to stejně? Jak to mám vědět? Znamenalo by to dát všechno do ČNB, která se tomu ale brání, protože nechce vést běžné účty, ale jen účty na příjem dotací a peněz z fondů.

Stát to musí řešit. Nejde jen o nás, vždyť v Praze ani nevědí, kde Senice na Hané je. Ale vezměte si Vysočinu, tu jen tak z mapy nevymažou.