Obnova Ukrajiny je příležitostí pro české firmy. Zástupci země slíbili dobré podmínky, řekl Fiala

Vláda ČR po návratu z návštěvy Kyjeva (1. 11. 2022)

Vláda ČR po návratu z návštěvy Kyjeva (1. 11. 2022) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Vláda ČR po návratu z návštěvy Kyjeva (1. 11. 2022)
Vláda ČR po návratu z návštěvy Kyjeva (1. 11. 2022)
Vláda ČR po návratu z návštěvy Kyjeva (1. 11. 2022)
Vláda ČR po návratu z návštěvy Kyjeva (1. 11. 2022)
5
Fotogalerie

Ukrajina se podle premiéra Petra Fialy (ODS) přihlásila během pondělního jednání českých ministrů v Kyjevě k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české podnikatele. Firmy Fiala vyzval po příletu delegace do Prahy k zapojení se do transformace země. "Jsou zde otevřené dveře, je to příležitost, kterou lze využít," konstatoval s tím, že na jaře se sejde komise pro prohlubování spolupráce v průmyslu. Největší poptávka je podle Fialy v odvětví dopravy, zdravotnictví či energetiky včetně jaderné.

Fiala uvedl, že cesta osmičlenné vládní výpravy splnila svůj účel a byla přínosem pro Českou republiku i podporu Ukrajiny. „Budeme dál pokračovat ve vojenské a humanitární pomoci,“ uvedl s tím, že Česko bude působit v tomto směru i na ostatní země.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) diskutovala v Kyjevě možnost třítýdenních kurzů pro ukrajinské vojáky organizovaných ČR i možnost dalších návazných kurzů. Jednala i o založení podniku, který by se podílel na opravách ukrajinské vojenské techniky.

Tisková konference po jednání Fialovy vlády

Video placeholde
Tisková konference po jednání Fialovy vlády • ČTK

S opravou a obnovou poničené infrastruktury na Ukrajině může podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomoct řada humanitárních programů, jednal i o možnostech pro uprchlíky, v případě, že konflikt s Ruskem bude pokračovat.

Čeští ministři v čele s Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a rovněž podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny. Česká delegace přijela do Kyjeva krátce poté, co se ukrajinská metropole opět stala terčem ruského vzdušného útoku.