Ruská invaze dělá reklamu dronům, tanky selhávají. Výzbroj české armády zaostává

Ruský tank T-90 (ilustrační foto)

Ruský tank T-90 (ilustrační foto)

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
dron Bayraktar
F-35A
Americká stíhačka F-35
F-35A
7
Fotogalerie

Válka na Ukrajině oživila zájem o armádní techniku, ať už je řeč o skutečné poptávce, nebo jde o snahu dozvědět se více o zbraních, které se objevují v bojích na východě Evropy. Jakými zbraněmi disponují Ukrajina a Rusko? Proč ruské tanky selhávají? A jak je na případný konflikt vyzbrojená česká armáda? Podívejte se na přehled článků redaktora deníku E15 Pavla Otta.

Dronům Bayraktar dělá ruská agrese reklamu. Ukrajinci s nimi likvidují nepřátelské kolony

Nejsou to mohutné a hrozivě působící válečné stroje, a přesto patří k nejúčinnějším zbraním proti ruské agresi, které Ukrajina v současnosti má. O tureckých dronech Bayraktar se širší veřejnost poprvé dozvěděla během poslední války o Náhorní Karabach, v níž výrazně přispěly k výsledku konfliktu. Od té doby zažívá rodinný podnik Baykar s vazbami na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana expanzi. Nyní proslulost těchto průzkumných a bojových dronů dál roste.  

Přenosné střely Javelin či panzerfausty působí Rusům citelné rány. Na rakety Kalibr ale nestačí

Zabijáci tanků a vrtulníků včetně legendárních střel Stinger, které sovětským vojákům způsobovaly těžké ztráty už v osmdesátých letech v Afghánistánu, mohou výrazně oslabit ruskou armádu včetně její psychiky. Přehled některých zbraní dodaných Ukrajině a nejničivějších ruských prostředků.

Mykolajiv po útoku Rusů (29.3.2022)

Reuters

Ruská chlouba selhává. Tanky T-90 doplácejí na korupci a špičkové armaty raději ani nepřijely

Vojenským přehlídkám na moskevském Rudém náměstí tradičně dominovaly tanky. V posledních letech to bývaly obrněnce poslední generace T-80 a T-90. V roce 2015 Rusko s velkou pompou představilo zcela nový model T-14 Armata. Překvapuje přitom skutečnost, že ruská armáda podle aktuálních údajů NATO přišla za čtyři týdny války na Ukrajině o více než pět stovek tanků.

Až na stíhačky a transportéry má česká armáda výzbroj jako z muzea bývalého Sovětského svazu

Evakuace z Kábulu, likvidace následků tornáda na Moravě nebo pomoc při covidové pandemii. To jsou příklady z nedávné minulosti, které ukázaly, že česká armáda dokáže velmi rychle a profesionálně zasáhnout. S její výzbrojí je to však až na několik málo výjimek tristní.

Zájem o stíhačky F-35 schopné nést jaderné pumy roste. Uvažuje o nich i Česko

Vrchol amerických vojenských technologií, nadzvukový letoun F-35, do bojů na Ukrajině zřejmě přímo nezasáhne. Zatím plní roli odstrašujícího prostředku na východním křídle NATO. Agresivita Ruska však zájem o tyto stíhačky výrazně zvyšuje. A právě velké výrobní série jejich cenu snižují. To je už od začátku jeden z hlavních cílů projektu. Jeden stroj v základní variantě nyní stojí necelých 78 milionů dolarů, o více než deset milionů méně než před pěti lety.