Dronům Bayraktar dělá ruská agrese reklamu. Ukrajinci s nimi likvidují nepřátelské kolony

Dron Bayraktar

Dron Bayraktar Zdroj: Profimedia.cz, Reuters

Takto Bayraktar funguje.
Výzbroj tvoří až 4 laserem naváděné bomby MAM-C nebo protitankové střely OMTAS.
Zničení ruského raketového systému Buk.
4
Fotogalerie

Nejsou to mohutné a hrozivě působící válečné stroje, a přesto patří k nejúčinnějším zbraním proti ruské agresi, které Ukrajina v současnosti má. O tureckých dronech Bayraktar se širší veřejnost poprvé dozvěděla během poslední války o Náhorní Karabach, v níž výrazně přispěly k výsledku konfliktu. Od té doby zažívá rodinný podnik Baykar s vazbami na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana expanzi. Nyní proslulost těchto průzkumných a bojových dronů dál roste.

„Vítám nově uzavřenou dohodu, která umožní Ukrajině vyrábět turecké drony Bayraktar TB2,“ řekl začátkem února po jednání se svým tureckým protějškem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Jeho země si byla už před začátkem ruské invaze schopností bayraktarů dobře vědoma. Prvních 12 koupila v roce 2019 spolu s několika řídícími centry, později objednala čtyři desítky dalších. Ukrajina je poprvé použila loni na podzim proti proruským separatistům na Donbasu. Za jeden bezpilotní prostředek údajně zaplatila pět milionů dolarů, v přepočtu přes 115 milionů korun.

Bayraktar je zhruba stejně velký jako český letoun Zlín Z-142. Má tlačnou vrtuli, rozpětí křídel 12 metrů a délku trupu 6,5 metru. Unese bojový náklad o hmotnost 150 kilogramů. Jeho účinnost spočívá především v chytrých tureckých bombách MAM naváděných laserem nebo GPS.

Kolona na Ukrajině – lidé opouštějí zemi

Video placeholde
• Tereza Španihelová

Postrach ruských konvojů

Vojenský analytik Lukáš Visingr popsal, jak ukrajinská armáda tyto drony používá. „Ruské jednotky nezvládají logistiku. Opakuje se stejný scénář, kdy vyrazí do ofenzivy, ale Ukrajinci jim po pár hodinách zničí zásobování, tedy nákladní vozy s palivem nebo municí. Vedle dělostřelectva k tomu používají i bayraktary,“ uvedl. Dodal, že tímto způsobem už Ukrajinci zničili několik ruských zásobovacích konvojů.

Podle ukrajinského ministerstva obrany likvidují drony i raketové komplety a obrněnce. „Bayraktar zničil dva ruské systémy protivzdušné obrany Buk a také jeden tank,“ oznámilo v úterý ministerstvo.

Stroje TB2 poprvé vzlétly koncem roku 2014. Premiéru měly v boji proti Kurdům na turecko-iráckém a turecko-syrském pomezí. Pak je Ankara nasadila v Sýrii a Libyi, kde zničily i několik původem ruských protiletadlových kompletů Pancir.

Do všeobecného povědomí se bayraktary dostaly zejména během poslední války o Náhorní Karabach, která vypukla v září 2020. Pomocí tureckých dronů zničila ázerbájdžánská armáda řadu arménské obrněné techniky i protiletadlových systémů. Nejméně dva bayraktary se arménským vojákům podařilo sestřelit.

Zeť Erdogana ve vedení firmy

I Rusové nyní tvrdí, že několik ukrajinských dronů už zničili. Může to být pravda, protože bezpilotní prostředky lze relativně snadno zaměřit a zasáhnout. K úspěšnému nasazení dronů je proto nutné mít jich dostatečné množství, což zřejmě není případ Ukrajiny. Na úzkou spolupráci s firmou Baykar se teprve chystala. 

Ačkoliv Turecko drony ještě donedávna nevyrábělo, obliba těchto prostředků a rovněž úspěchy bayraktarů mohou ze země učinit dronovou velmoc.

Ankara zahájila vlastní vývoj dronů v roce 2010, když Spojené státy zastavily dodávky dronů turecké armádě. USA k tomu vedly obavy, aby nebyly použity proti Kurdům.

Příležitosti se chopila právě rodinná společnost Baykar založená v roce 1984 podnikatelem Özdemirem Bayraktarem. Původně vyráběla automobilové součástky. Postupně se však začala věnovat i moderním technologiím, jako jsou drony nebo prostředky elektronického válčiště. Po smrti zakladatele firmy nastoupili do jejího vedení tři Bayraktarovi synové. Jeden z nich má za manželku dceru tureckého prezidenta Erdogana. 

Drony Bayraktar už mají i vlastní píseň