Rusko přestalo dodávat plyn Polsku a Bulharsku. Česku to zatím nehrozí, řekl Fiala

Zastavení dodávek plynu do Bulharska a Polska

Zastavení dodávek plynu do Bulharska a Polska Zdroj: ČTK / AP / Sergei Grits

Plynovod Jamal
Plynovod Jamal
Plynovod Jamal
Plynovod Jamal
Plynovod Jamal
6
Fotogalerie

Ruský plynárenský gigant Gazprom zcela zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska, když tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly platit za plyn v rublech, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu. Zastavení dodávek potvrdila i polská plynárenská společnost PGNiG. O tom, že Gazprom tento krok plánuje, jako první informoval portál onet.pl. Česko zatím podle premiéra Petra Fialy neobdrželo signály, že by se dodávky měly přerušit. Cena plynu pro evropský trh se ve středu ráno zvýšila zhruba o dvacet procent a přechodně se dostala až na 125 eur, zhruba 3064 korun za megawatthodinu. 

Gazprom zdůvodnil zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. EU oznámila, že chystá společnou reakci. 

Polská společnost PGNiG uvedla, že Gazprom porušil dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu a že podnikne kroky k obnovení dodávek tak, jak je to ve smlouvě, napsala agentura Reuters. Kontrakt vyprší s koncem letošního roku a polský vládní zmocněnec pro strategickou energetickou infrastrukturu Piotr Naimski uvedl, že si země poradí s tím, že dodávky končí už nyní. Dodal, že výpadek dodávek z Ruska může nahradit plyn proudící z jiných směrů.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová uvedla, že Polsko je připraveno obejít se bez plynu a případně také bez ropy z Ruska. Upozornila, že polské zásobníky s plynem jsou naplněny zhruba z 80 procent, ale díky dodávkám přes přípojky plynovodů z České republiky a Litvy nemusí Polsko do zásob sahat. Těžba plynu v Polsku podle ní běží na maximum.

Bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov ujistil, že Bulharsko má k dispozici zemní plyn alespoň na měsíc. Prozatím rovněž vyloučil opatření k omezování spotřeby plynu.

EU: Je to vydírání evropských zemí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová postup Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. „Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu,“ prohlásila. Členské země EU mají podle ní připraveny nouzové plány, protože se na tuto situaci s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

„Je to nepřijatelné jednání, porušování smluv, trestání zemí a něco, co jenom ukazuje, že Rusko je naprosto nespolehlivý dodavatel energií. Proto je zcela správná cesta, kterou půjde Česká republika a také Evropská unie, a to je zbavení se závislosti na ruských fosilních surovinách,“ poznamenal Fiala.

Bulharský premiér Kiril Petkov uvedl, že jeho země přezkoumává veškeré dohody s Gazpromem včetně těch o tranzitu plynu do Srbska a Maďarska. Sofie hovoří o porušení smlouvy, protože dopředu zaplatila za dodávky na celý měsíc. Také polská společnost PGNiG postup Gazpromu označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné.

Ruská reakce: Nevydíráme a jsme nadále spolehlivým dodavatelem >>>

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
• Videohub

Odstavené Bulharsko

Rusko ve středu ráno zastavilo fyzické toky plynu do Bulharska, protože země nebyla ochotna platit za dodávky v rublech. Oznámil to bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov. Ve čtvrtek se chystá do Bruselu, kde o situaci bude jednat s představiteli Evropské unie, uvedla agentura Reuters.

Rusko se na dodávkách zemního plynu do Bulharska podílí z více než devadesáti procent.

Bulharsko, které je členem EU a NATO, ale má tradičně blízko k Moskvě, je jednou z mála evropských zemí, které po zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února oficiálně odmítly Ukrajině dodávat zbraně. Nicméně bulharský vývoz zbraní do ostatních zemí EU se za poslední dva měsíce téměř ztrojnásobil, což naznačuje, že bulharské zbraně mohou jít na Ukrajinu přes jiné státy.

Česko by si nějaký čas poradilo

Vláda momentálně nemá informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska, jako se to stalo Polsku a Bulharsku. Novinářům to ve Sněmovně sdělil premiér Petr Fiala (ODS). Je však nutné s tím počítat, kabinet dělá kroky k tomu, aby zajistil dostatek plynu pro domácnosti i firmy. Podrobnosti ministerský předseda neuvedl.

„V tuto chvíli nemáme informace, že by něco takového hrozilo. Dokonce ani nejsou žádné signály, ale musíme s tím počítat, když vidíme, co Rusko udělalo v těchto dnech. Kroky k tomu, abychom zajistili dostatek plynu pro naše domácnosti a firmy, děláme,“ řekl Fiala. Kritizoval předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO), který podle něj neřešil otázku energetické bezpečnosti ČR.

Po určitou dobu by podle Fialy Česko zvládalo situaci, pokud by Rusko zastavilo dodávky plynu. Poté by ale byla nutná pomoc Evropské unie. „Určitě si s tím kombinací zásob a jiných dodavatelů dokážeme po nějakou dobu poradit. Dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“ uvedl. Zmínil alternativní zdroje a dodavatele plynu, zkapalněný plyn či terminály. Česko patří k zemím, které jsou na ruském plynu nejzávislejší.

Česko podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nemá přímo kontrakt, na základě kterého by obchodovalo s Ruskem. „Většina plynu je k nám dodávaná přes soukromé obchodní společnosti, které stát nevlastní,“ řekl premiér.

Prezident Miloš Zeman vyjádřil Polsku plnou podporu v problematice zastavení dodávek ruského plynu. Rusové porušili existující smlouvy jak z hlediska termínu, tak formy placení. Zeman to řekl na briefingu po jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou v Praze.

Plynovod Jamal nechává Česko v klidu

Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný, případně jen velmi malý vliv. Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu suroviny do Česka.

V Česku je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu společnost RWE Gas Storage. Šestice jejích zásobníků poskytuje provozní objem zhruba 2,7 miliardy metrů krychlových. Dalším provozovatelem podzemních zásobníku plynu je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury. Zásobníky RWE Gas Storage jsou nyní naplněny zhruba ze třiceti procent, letos se začaly plnit o několik týdnů dříve, již 1. dubna, a to na základě požadavků zákazníků. Zásobu plynu má ČR přibližně na měsíc v závislosti na počasí.