Termobarické zbraně se téměř vyrovnají jaderným. Lidé proti nim nemají šanci

Termobarická zbraň.

Termobarická zbraň. Zdroj: Profimedia.cz

Termobarické zbraně, též známé jako aerosolové, palivo-vzduchové či vakuové zbraně, využívají kyslík z okolního vzduchu jako okysličovadlo pro masivní a vysokoenergetickou explozi. Tlakové vlny těchto výbuchů obvykle trvají déle a jsou podstatně ničivější než u konvenčních výbušnin.

Termobarická zbraň může být použita v podobě nálože, letecké pumy nebo rakety vystřelované například ručním raketometem či salvovým raketometem. Když taková puma či střela dorazí k cíli, otevře nádrž s palivem a rozptýlí ho v podobě mraku. Ten následně zapálí malá konvenční nálož.

Konvenční výbušniny zpravidla obsahují směs „paliva“ a oxidačního činidla, které představuje podstatnou část směsi. Například u střelného prachu představuje „palivo“ 25% a okysličovadlo 77%. Termobarické zbraně ale tvoří prakticky sto procent paliva, takže obsahují podstatně více energie než standardní výbušnina o stejné hmotnosti.

Video placeholde
Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život? • Videohub

Vzhledem k závislosti na okolním kyslíku termobarické zbraně v podstatě nefungují pod vodou, ve vysoké nadmořské výšce nebo za špatného počasí. Naopak velmi účinné bývají proti budovám, tunelům či jeskyním.

Pokud jde o palivo termobarických zbraní, bývají to materiály, které hoří za uvolňování co největšího množství energie. Používají se například kovy v podobě prášku, jako třeba hliník či hořčík anebo organické látky, které někdy mohou z části hrát i roli oxidačního činidla.

V poslední době probíhá vývoj nanopaliv pro tyto účely, například v podobě nanočástic hliníku. Nejběžněji používaná paliva, jako je ethylenoxid a propylenoxid, jsou vysoce toxická, takže jsou nebezpečná, i když nedojde k jejich explozi, ale například jen částečnému shoření. Pak se z termobarické zbraně de facto stává chemická zbraň.

Lidé se doslova vypaří

Účinek těchto zbraní na organismus je naprosto devastující. Lidé, kteří se nacházejí v blízkosti místa zážehu, se doslova vypaří. Exploze rozpoutá sérii rázových vln, které ničí a zabíjejí vše v dosahu. Další děsivé důsledky přináší následné „zředění“ vzduchu (rarefaction), které souvisí s prudkým ochlazením plynů po explozi a dočasným dramatickým poklesem tlaku.

Zasažení lidé, kteří neshoří na popel, bývají nejen strašlivě popálení, ale mívají extrémní otřesy mozku, roztrhané ušní bubínky, zdevastovaný zrak a také popraskané plicní sklípky nebo i další vnitřní orgány. Takový stav není snadné přežít. Říka se, že podtlak této exploze může lidem vyrvat oči z hlavy.

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ruských útoků termobarickými zbraněmi na Donbase. Ukrajina žádá západní státy o samohybné salvové raketomety (MLRS).

Více se dočtete na Zive.cz >>>