Ukrajina vyhlíží 20 miliard eur od Evropské unie. Peníze budou určeny na vojenskou techniku

Použitá munice v Charkově

Použitá munice v Charkově Zdroj: ČTK / AP / Libkos

Evropská unie by měla podstatně navýšit fond, z něhož financuje zbraně poskytované členskými zeměmi Ukrajině. Před dnešním jednáním ministrů zahraničí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Bruselský web Politico s odvoláním na diplomatické zdroje napsal, že by mělo jít až o 20 miliard eur (475 miliard korun). Peníze by měly být určené na období příštích čtyř let a členské státy by se na jejich uvolnění měly shodnout do podzimu.

Podle Borrella aktuální ruské útoky proti Ukrajině znovu dokazují, že Moskva nehodlá ukončit válku. Unie proto musí pokračovat v podpoře Kyjeva. „Vyžaduje to od nás jasnou reakci. A ta může být kromě rétoriky jen jediná, poskytnout nové zbraně,“ prohlásil dnes koordinátor zahraniční a bezpečnostní politiky EU, který přichystal konkrétní návrh pro dnešní ministerskou debatu.

Evropský blok od loňského začátku ruské agrese uvolnil z fondu nazvaného Evropský mírový nástroj (EPF) přes pět miliard eur. Z něho proplácí členským zemím část hodnoty zbraní a munice, které posílají Kyjevu. Financuje z něj i společné nákupy munice.

Borrell již na červnovém summitu EU hovořil o zásadním navýšení balíku, který by se podle jeho představ mohl změnit na fond určený výhradně na zbraně pro Ukrajinu. Původním posláním EPF je vojenská pomoc zejména pro mimoevropské partnery EU, většina z něj ale v současnosti slouží k podpoře Kyjeva.

Šéf unijní diplomacie nechtěl před dnešním ministerským jednáním hovořit o konkrétní částce, podle diplomatů ale má návrh do roku 2027 počítat až se čtyřnásobkem dosud uvolněných peněz. Očekává se přitom, že schválení návrhu bude předcházet složitá diskuse, zejména kvůli odmítavému přístupu Maďarska. Budapešť dosud nechce kývnout na uvolnění další ze série půlmiliardových plateb za zbraně z EPF a maďarský premiér Viktor Orbán se k další podpoře Ukrajiny vyjadřuje velmi rezervovaně.