Ukrajinci testují ruskou obranu. Protiofenziva začne již brzy, soudí expert

Velká ukrajinská protiofenziva podle experta ještě nezačala.

Velká ukrajinská protiofenziva podle experta ještě nezačala. Zdroj: ČTK / AP / Efrem Lukatsky

Ukrajinské speciální jednotky u Bachmutu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) navštívil vojáky ve frontovém městě Avdijivka v Doněcké oblasti.
Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin na snímku s členy své žoldnéřské skupiny
4
Fotogalerie

Moskva v pondělí oznámila, že ruská armáda o víkendu odrazila rozsáhlý ukrajinský útok na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Ukrajincům se prý nepodařilo prolomit ruskou obranu a v bojích přišli o nejméně 250 vojáků a šestnáct tanků. Ačkoli tyto informace nelze nezávisle ověřit a Kyjev je popírá, okamžitě vyvolaly spekulace, zda se nejedná o začátek dlouho připravované ukrajinské protiofenzivy, která se může stát rozhodujícím momentem probíhající války.

Masivní vojenská operace, jejímž cílem je osvobodit všechna Ruskem okupovaná ukrajinská území, se očekává už několik měsíců. Napětí minulý týden přiživil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když v rozhovoru s americkým deníkem Wall Street Journal (WSJ) prohlásil, že „Ukrajina je na zahájení protiofenzivy připravena.“ Zároveň nicméně dodal, že možná potrvá delší dobu, než dosáhne úspěchu, a může si vyžádat těžké ztráty.   

Kyjev také již dříve upozornil, že z pochopitelných důvodů nebude začátek svého útoku dopředu ohlašovat, aby se na něj nepřítel nemohl připravit. „Nejde o jednorázovou událost, která začne v určitou hodinu určitého dne slavnostním přestřižením červené pásky,“ napsal na konci května na Twitteru poradce Zelenského Mychajlo Podoljak. Že start bojových operací podléhá přísnému utajení v neděli potvrdil na sociální síti i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.    

Podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Michala Lebdušky hlavní část ukrajinské protiofenzivy ještě určitě nezačala, současné události však mohou naznačovat, že se tak stane v nejbližší době. „Zatím jde spíše jen o takové menší, zkušební útoky v rámci přípravy na velkou ofenzivu. Kdy přesně vypukne, si ale netroufám spekulovat, to ví jen ukrajinské velení,“ říká Lebduška.

Za předzvěst protiofenzivy Lebduška považuje též skutečnost, že se v posledních týdnech objevují čím dál tím častější zprávy o diverzních akcích a incidentech na ruském území. Aktuálně například probíhají střety v Belgorodské oblasti, kde po zásahu dronem v neděli vzplálo elektrárenské zařízení. Tyto operace má pravděpodobně na svědomí sbor polských dobrovolníků a nejméně dvě uskupení ruských protiputinovských povstalců. Před pár dny dokonce došlo k útoku bezpilotních letounů na dvě obytné budovy v Moskvě.

„Ukrajinci se těchto akcí sice přímo neúčastní, ve většině případů se tak ovšem děje s jejich vědomím a zřejmě i nějakou formou podpory,“ myslí si Lebduška. Cílem je podle Lebdušky nahlodat morálku ruských vojáků a případně také odlákat část okupačních jednotek z fronty.

Ukrajincům momentálně nahrávají i rostoucí třenice mezi ruským ministerstvem obrany a žoldnéřskou Wagnerovou skupinou. Vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin v neděli zveřejnil video, na němž jeho muži vyslýchají ruského důstojníka, který se přiznal, že v opilosti střílel po žoldnéřích. Prigožin zároveň nedávno obvinil ruskou armádu, že se wagnerovcům pokoušela zaminovat ústupovou cestu z východoukrajinského Bachmutu, a ostře zkritizoval ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. „Jakékoliv vnitřní spory na straně Ruska Ukrajincům samozřejmě boj usnadňují,“ soudí Lebduška.

Úspěch ukrajinské protiofenzivy je pro Kyjev stěžejní, protože potřebuje ukázat vlastním občanům a západním spojencům, že konflikt neuvízl na mrtvém bodě a jeho armáda dokáže prolomit ruské linie. Největší riziko vidí Lebduška ve vysokých cílech, které si Kyjev pro svou misi stanovil. „Může se například stát, že bude osvobozena část okupovaných území, ale vzhledem k těm přehnaným očekáváním to bude pro mnoho obyvatel málo a budou to brát jako neúspěch,“ varuje expert.

Zásadní je rovněž, aby si ukrajinská vláda udržela finanční a vojenskou podporu západních zemí, zejména Spojených států. „Její zachování však bude záležet spíš na výsledku amerických prezidentských voleb v příštím roce, než na situaci na bojišti,“ míní Lebduška.

Obavy ze změny americké administrativy naznačil ve zmiňovaném interview s WSJ i Zelenskyj. „Prezident Biden toho pro nás udělal více než prezident Trump. Na druhou stranu během Trumpova prezidentství nevypukla válka, netuším, jak by se v takovém případě zachoval. Každopádně, v situaci, kdy máte podporu, se změny obáváte,“ přiznal Zelenskyj.

Co je Wagnerova skupina?

Video placeholde
Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci • Videohub