Zástupci vlády v čele s Fialou jsou v Kyjevě. Jednají o příležitostech pro české firmy

Vláda České republiky přijela do Kyjeva jednat o obnově Ukrajiny.

Vláda České republiky přijela do Kyjeva jednat o obnově Ukrajiny. Zdroj: Vláda ČR

Vláda České republiky přijela do Kyjeva jednat o obnově Ukrajiny.
Vláda České republiky přijela do Kyjeva jednat o obnově Ukrajiny.
Vláda České republiky přijela do Kyjeva jednat o obnově Ukrajiny.
Fiala přijel do Kyjeva.
Vláda dorazila na jednání v Kyjevě
6
Fotogalerie

Zástupci české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) přijeli do Kyjeva. Budou jednat se svými ukrajinskými protějšky především o tom, jak se české firmy mohou zapojit do poválečné obnovy země. Schůzky se vedle Fialy zúčastní tři vicepremiéři a čtyři ministři, uvedla Česká televize. Podle fotografií zpravodaje Radiožurnálu zveřejněných na twitteru je součástí české delegace například ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) nebo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Složení delegace bylo určeno na základě konzultací s ukrajinskou stranou. Z bezpečnostních důvodů jsme nemohli některé informace před příjezdem do Kyjeva zveřejnit,“ sdělil deníku E15 mluvčí vlády Václav Smolka.   

Ten také potvrdil, že hlavním předmětem rozhovorů je poválečná obnova Ukrajiny a to, jak se na ní mohou podílet české podniky, pro které to podle Smolky bude obrovská příležitost. „Tématem bude bezesporu i další vojenská pomoc Ukrajině, která je ve vrcholném bezpečnostním zájmu naší země, ale i celé Evropy. Cílem mezivládního jednání je posunout řadu těchto věcí dál a dosáhnout konkrétních výsledků,“ poznamenal mluvčí.

V pondělí ráno zasáhla Kyjev série explozí. Ruské rakety opět mířily na civilní infrastrukturu metropole, oznámily ukrajinské úřady. Česká delegace musela podle Smolky kvůli této události na poslední chvíli upravit svůj program. Detaily zatím není možné zveřejnit.     

Do hlavního města Ukrajiny přijel premiér Petr Fiala, ministr vnitra Vít Rakušan, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr zahraničí Jan Lipavský, ministryně obrany Jana Černochová, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Jsme v Kyjevě, který i dnes ráno čelil ruským raketovým útokům. Čeká nás řada jednání s ukrajinskými přáteli. Věřím, že přinesou konkrétní výsledky,“ sdělil Fiala na svém Twitteru. 

Premiér Petr Fiala už krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu tamní hlavní město navštívil. V polovině března společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou vyrazil do Kyjeva, který se snažily obklíčit ruské jednotky. Ukrajinský prezident Zelenskyj tehdy návštěvu označil za silný projev podpory napadené země.