Kultura čeká na restart. Vznikly jen pokusy s krabicemi na hlavě, říká producent

Video placeholde

V uplynulém týdnu se začaly otevírat kinosály po celém Česku a z paralýzy se pomalu probouzejí i další odvětví kulturní produkce. Už nyní je přitom jasné, že finanční výpadek byl citelný a navíc nezasáhl jen na provozovatele kin, ale i na samotné filmaře, herce a řadu dalších přidružených profesí. Zvládne se kultura rychle postavit na nohy? To bylo tématem dalšího dílu pořadu Dáme to. 

Kultura patří určitě mezi ty nejzasaženější oblasti ekonomiky. „Velká část filmových štábů jsou lidé ze zahraničí a herci nemohou natáčet s rouškami. Natáčení filmu totiž není umělecká akce, ale průmyslová výroba. Vznikly pokusy jako seriály, kde mají herci na hlavách plastové krabice, ale jinak se natáčet přestalo, zavřela se kina a celá industry se zastavila. Okamžitý dopad na ty štáby – což nejsou jen hollywoodská studia, ale celá řada drobných podnikatelů a osob, žijících z měsíce na měsíc – je samozřejmě drtivý,“ říká Vratislav Šlajer, předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi. 

„Dojde k rozšíření interakce mezi interpretem a divákem, zároveň přibyde možností v distribuci. V řadě případů, když jsme chtěli vstupenku, jsme si museli jít stoupnout před divadlo. Když jsme se chtěli jít podívat na nějakou památku, nebylo možné objednat přesný čas návštěvy. Teď to možné je,“ říká Markéta Dianová, z katedry arts managementu na VŠE v Praze. 

Část kulturní scény se sice nuceně přesunula do online prostředí, ale je nezpochybnitelné, že kontakt s divákem a posluchačem oběma stranám chybí. 

Kultura žije a přežije, mají jasno mnozí, současnou živou kulturu - koncerty, divadla, standupy a další můžete sledovat na MALL.TV.

Moderátorem a průvodcem pořadu Dáme to je ekonom Dominik Stroukal. Diskuzní pořad je součástí speciálu KoronaHelpdesk E15, který má ambici radit a pomáhat občanům a firmám v současné složité době a být místem, kde čtenáři najdou aktuální koronavirové zpravodajství s ekonomickými souvislostmi.