Propad cen aut o třicet procent je nesmysl, zaznělo v pořadu Dáme to

Video placeholde

Automobilový průmysl je pro českou ekonomiku zásadní. Jak moc jej už teď poznamenala koronakrize? A co celé odvětví ještě čeká? Budeme nakupovat auta po internetu? A půjdou ceny aut dolů, nebo naopak nahoru? To byly klíčové otázky pro hosty dalšího vydání pořadu Dáme to, ředitele Škoda Auto ČR Luboše Vlčka a viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara.

Prodeje nových aut v Česku klesly v dubnu o více než padesát procent. Na vině není jen samotný propad poptávky, ale také skutečnost, že se kvůli vládním nařízením zavřela řada prodejních míst a auta často nebylo kde a jak koupit. To se však v tuto chvíli pomalu mění.

„Firmy jsou mírně optimistické. Češi jsou obecně velmi konzervativní, když si vzpomenete na světovou hospodářskou krizi, tenkrát se ten konzervatismus velmi výrazně projevil. Znovuoživení ekonomiky bylo poměrně pomalé, lidé se báli, jak dlouho bude krize trvat, šetřili a neutráceli. Teď to vypadá o něco lépe. I díky té spotřebitelské poptávce bychom se z toho mohli dostat rychleji než před těmi deseti lety. Samozřejmě za předpokladu, že na podzim nepřijde druhá vlna nebo něco dalšího nepředvídaného,“ řekl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Očekávat však v souvislosti se sníženou poptávkou výrazné zlevnění nových aut na úrovni až třetiny ceny, o čemž se na trhu nedávno mluvilo, je pak podle hostů pořadu zcela nereálné. „Ceny aut nepůjdou dolů, naopak půjdou spíš nahoru. Všichni víme, že automotive sektor se nachází ve velké transformační fázi. Náklady a investice, které jsme vložili do našich modelů, nejen těch nízkoemisních, jsou z velké části utracené a ty investice se aktivují,” vysvětlil Luboš Vlček, ředitel Škoda Auto ČR.

“Pokud se podíváte na vývoj kurzu eura, to je neskutečný vliv. Čili tady neexistuje ani jediný moment, který by zadával na spekulaci, že se ceny aut budou snižovat. A prodej automobilů je nízkomaržový byznys, to znamená, že ten prostor tam definitivně není,“ dodal Vlček.

Moderátorem a průvodcem pořadu Dáme to je ekonom Dominik Stroukal. Diskuzní pořad je součástí speciálu KoronaHelpdesk E15, který má ambici radit a pomáhat občanům a firmám v současné složité době a být místem, kde čtenáři najdou aktuální koronavirové zpravodajství s ekonomickými souvislostmi.