Nejmocnější žena. Kamala Harrisová se stane první americkou viceprezidentkou

Manželé Doug Emhoff a Kamala Harrisová.
Zvolený prezident Joe Biden se zvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.
Kamala Harrisová se střetla v jediné debatě viceprezidentů s Mikem Pencem.
4
Fotogalerie

Kamala Harrisová je první političkou tmavé pleti, která se dostala do Bílého domu. Je rovněž třetí ženou v USA, které se podařilo být nominována na viceprezidentku. 

První kandidátkou se v roce 1984 stala demokratka Geraldine Ferrarová, kterou si jako svou pravou ruku vybral Walter Mondale. V roce 2008 ji následovala republikánka Sarah Palinová, která byla volbou Johna McCaina. Mondale ani McCain v prezidentských volbách ale neuspěli.

Po vítězství Joa Bidena ve volbách jej Harrisová v projevu označila za „léčitele a sjednotitele“ a prohlásila, že země je nyní na prahu nových dní. „Jsem sice první ženou ve vysokém exekutivním postu, nejsem však rozhodně poslední,“ uvedla budoucí viceprezidentka.

Výběr právničky a senátorky Harrisové na post viceprezidentky ocenili například exprezidenti Barack Obama či Bill Clinton. Prezident Donald Trump, jehož je Harrisová tvrdou kritičkou, naopak řekl, že politička se v kampani k Bidenovi chovala neuctivě a podávala průměrné výkony. Kritizoval také její plány a postoje, které podle něj zahrnují zvyšování daní, snižování výdajů na armádu, socialistický přístup ke zdravotnictví či odpor k fosilním palivům.