OBRAZEM: Ostravská huť oslaví sedmdesátiny. Podívejte se, jak to v ní vypadá dnes

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Ocelárna Liberty Ostrava
„I v komplikované situaci se budeme soustředit se na plnění nastavených výrobních a finančních cílů a společně pracovat na uskutečňování plánovaných investic, které zlepší flexibilitu a konkurenceschopnost huti, aby se mohla stát předním výrobcem oceli ve střední Evropě s čistou výrobou a kvalitními produkty,“ uvedl personální ředitel hutě Jakub Juříček.
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
45
Fotogalerie

Ostravská huť na jihu moravskoslezské metropole vznikla v roce 1951 a brzy tak oslaví sedmdesátku. Majitelé zároveň zahájí strategickou transformaci a během následujících deseti let investuje nynější vlastník Liberty Ostrava 20 miliard korun do nové ocelárenské technologie a do modernizace válcoven. Chce tím omezit závislost na dovážených surovinách, rozšíří výrobní portfolio a zahájí cestu směrem k uhlíkové neutralitě.

Základy firmy spadají do čtyřicátých let 20. století. Osamostatnila se 31. prosince 1951, kdy byl zřízen národní podnik pod názvem Nová huť Klementa Gottwalda neboli NHKG. Od té doby se píše historie jednoho z největších výrobních podniků v České republice.

Dnes vyrábí ročně přes dva miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a petrochemickém průmyslu. Loni se huť, která také dříve nesla jméno ArcelorMittal Ostrava, stala součástí Liberty Steel Group patřící do koncernu GFG Alliance a změnila jméno na Liberty Ostrava.

V současnosti se i ostravská Liberty Steel zaměstnávající šest tisíc lidí potýká s pandemií COVID-19. „Je pravděpodobné, že před sebou máme další náročný rok, neboť nelze čekávat, že dopad koronaviru na evropské ocelářství jen tak náhle zmizí,“ uvedl personální ředitel hutě Jakub Juříček.

„I v komplikované situaci se budeme soustředit se na plnění nastavených výrobních a finančních cílů a společně pracovat na uskutečňování plánovaných investic, které zlepší flexibilitu a konkurenceschopnost huti, aby se mohla stát předním výrobcem oceli ve střední Evropě s čistou výrobou a kvalitními produkty,“ dodal.

Video placeholde
Jak se vyrábí dráty v ostravských hutích Liberty Ostrava • e15, Liberty Ostrava

Ostravská huť není jenom předním výrobcem oceli v České republice. Je také lídrem ve výrobě trubek a silničních svodidel, která podle odhadu firmy lemují 80 procent českých silnic, a inovativním centrem regionu s tisícem inženýrů. Kromě tuzemského trhu dodává výrobky do více než 40 dalších zemí.

Letos na jaře například provedla významnou zakázku na výrobu 11 kilometrů ocelových bezešvých trubek, které byly určené pro ropné pole West Qurna na jihu Iráku, jedno z největších na světě. Projekty pro společnosti zabývající se těžbou ropy patří mezi nejnáročnější jak z pohledu technického provedení, tak z průběhu celkové realizace.