Rodinný dům se stává nedosažitelným, Allegro vyzve Alzu na souboj, Fait prodal parcely v Brně

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: grafika e15

  • Rodinných domů se staví o třetinu méně. Materiál je drahý a hypotéky nedosažitelné.
  • Allegro pohltí Mall.cz a vyzve Alzu na souboj. Vydělají na tom zákazníci.
  • Fait prodal brněnský brownfield. Má tam být rezidenční komplex za miliardu korun.

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Rodinných domů se staví o třetinu méně. Materiál je drahý a hypotéky nedosažitelné

Debata o krizi bydlení se často stáčí na nedostatek bytů ve velkých městech, mnoha Čechům se ale vzdaluje i sen o výstavbě vlastního rodinného domu. Vysoké ceny stavebních materiálů a nedosažitelné hypotéky přispěly k meziročnímu poklesu nově zahájených staveb rodinných domů o zhruba 35 procent. Pokles poptávky již zaznamenali i prodejci domů na klíč nebo stavebnin.

Allegro pohltí Mall.cz a vyzve Alzu na souboj. Vydělají na tom zákazníci

Ticho před bouří minulý týden konečně skončilo, do Česka vtrhl polský gigant Allegro, který má ambici zavalit tuzemské zákazníky levným zbožím. Po dlouhých letech tak čelí dosavadní hegemon českého trhu Alza důstojnému vyzývateli. Příchod Allegra zřejmě také znamená po 20 letech konec miliardového Mallu, který předloni polská firma koupila za částku přesahující 20 miliard korun.

Fait prodal brněnský brownfield. Má tam být rezidenční komplex za miliardu korun

Brněnští průmyslníci ze společnosti Jet Investment Igor Fait, Libor Šparlinek, Lubor Turza a další investoři se zbavili svého dlouhodobě drženého majetku. V Žebětíně na okraji moravské metropole prodali brownfield bývalého zemědělského družstva, který připravili na rozsáhlý development. Kupujícím je další brněnský investor, společnost Embra, která v lokalitě chystá komplex bytových a rodinných domů, jejichž hodnota má přesáhnout miliardu korun.

Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu

Video placeholde
Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem • hrc, Fameplay Live/Blesk

Hypoteční sazby 1,69 procenta se už nevrátí, běžné budou násobky, říká viceguvernérka ČNB Zamrazilová

Éra extrémně levných hypoték jednou provždy skončila a i budoucí pokles sazeb povede přinejlepším ke snížení sazeb půjček na bydlení na zhruba polovic těch současných. Na setkání se studenty Vysoké školy ekonomické k tématu budoucnosti české inflace to v pondělí uvedla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Podle ní nicméně centrální banka nehodlá držet sazby příliš vysoko nepřiměřeně dlouhou dobu, ještě zpřísnit sazby ovšem může vývoj na tuzemském trhu práce.

Nakupování potravin v Polsku: Obchody, srovnání cen, kdy a kam se vypravit

Zdražování se dotklo každého z nás a čím dál více lidí má hlouběji do kapsy. Není pak divu, že se snažíme ušetřit, kde se dá. Jednou z největších položek v rodinném rozpočtu zaujímají potraviny. V košíku končí hlavně ty ve slevě. Ještě levněji pak lidé nakoupí v Polsku, kam se za nákupy vydávají tisíce rodin z Česka. Kolik stojí potraviny v Polsku? Kam se jezdí nejčastěji a je opravdu stále výhodnější jezdit za nákupy do Polska?

Města musejí růst do výšky. Z Vysočan může být malý Manhattan, zaznělo na REsummitu E15

Budoucnost rozvoje Prahy je zejména v zastavění brownfieldů, a to klidně výškovými budovami, zaznělo na úterní konferenci REsummit. Rychlejší výstavbě bytů podle předních byznysmenů, bankéřů, architektů a dalších expertů brání legislativa, chybějící územní plány i vysoké hypoteční sazby. Než se zvýší nabídka bytů v hlavním městě, bude podle řečníků pokračovat stahování lidí na periferii města, což dále ovlivní i kancelářský trh.

Je to demotivující, říká expert k návrhu vlády na zdanění prodejů podniků a cenných papírů

Vláda chce v rámci snah o ozdravení státního rozpočtu mimo jiné zrušit osvobození od daně z příjmů u prodejů cenných papírů a podílů ve firmách při překročení hranice 40 milionů korun. Podrobnosti návrhu zatím nejsou úplně známy, ale například podle experta poradenské firmy KPMG je navrhovaný limit příliš nízký. Nápad se nelíbí ani investorům do startupů. Plus další informace ze světa investic.

Venator vyhlásil bankrot. Investor Šnobr studuje restruktualizační plán

Britská chemička Venator Materials vyhlásila ve Spojených státech bankrot, informuje agentura Reuters. Do firmy od loňského roku investoval fond z finanční skupiny J&T i známý investor Michal Šnobr, k nimž se později přidaly stovky drobných burziánů z České republiky a ze Slovenska. Šnobr E15 řekl, že nyní společně s J&T studují zveřejněný restrukturalizační plán a že vůči Venatoru budou vystupovat z pozice věřitele.

Propustíme 11 tisíc zaměstnanců, řekla nová šéfka Vodafonu

Nová šéfka Vodafonu Margherita Della Valleová v úterý uvedla, že během tří let zruší 11 tisíc pracovních míst. Jako důvod sdělila, že chce opět dosáhnout konkurenceschopnosti firmy. Letos totiž předpovídá pokles cash flow o 1,5 miliardy eur. Takhle velké propouštění ve Vodafonu by bylo největší v historii, uvádí agentura Reuters.