Namísto spolupráce se v Brně rozhodla vládnout bez vítězného ANO. Kdo je Markéta Vaňková?

Za dohodou partají, která vyšachovala vítěze voleb ANO do opozičních lavic, stojí podle primátora Petra Vořála (ANO) touha Markéty Vaňkové z ODS být primátorkou.

Za dohodou partají, která vyšachovala vítěze voleb ANO do opozičních lavic, stojí podle primátora Petra Vořála (ANO) touha Markéty Vaňkové z ODS být primátorkou. Zdroj: ČTK

Ještě v pondělí večer oznamoval dosavadní primátor Brna Petr Vokřál (ANO) vznik koalice svého hnutí s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. V úterý jej ale čekala studená sprcha - jednička ODS Markéta Vaňková se jej rozhodla nahradit v primátorském křesle. ODS v Brně sestaví koalici s lidovci ČSSD a Piráty a do čela města se po dvaceti letech postaví žena. Na celostátní úrovni je přitom Vaňková prakticky neznámou tváří.

Jednačtyřicetiletá Vaňková je na celostátní úrovni prakticky neznámá tvář. V ODS přitom působí už od roku 2002, kdy se stala zastupitelkou Brna-střed, v této městské části byla také mezi lety 2006 a 2010 radní.

Do brněnského zastupitelstva byla poprvé zvolena v roce 2006, v následujících dvou volbách (2010 a 2014) ale mandát nezískala, do magistrátních lavic se vrátila až letos, kdy vedla brněnskou kandidátku občanských demokratů. Teď má dosáhnout na dosavadní vrchol politické kariéry a stát se primátorkou.

V čele města by Vaňková byla teprve druhou ženou Brna. První byla v letech 1994 až 1998 pozdější senátorka a ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká, která stejně jako Vaňková zastupovala ODS.

Celý článek najdete na Info.cz>>>