Není to úspěch, říká o volební porážce Stuchlík. ANO přesto nemusí v Praze skončit v opozici

Hnutí ANO

Hnutí ANO Zdroj: Anna Vacková, E15

Hnutí ANO v Praze neuspělo, připouští volební lídr strany v hlavním městě Petr Stuchlík. Zda ANO v Praze uškodila výměna lídra v průběhu předvolební kampaně, nechtěl hodnotit.

„Výsledky voleb jsou velmi těsné, jedná se o vyrovnané pozice. Není to pro nás úspěch a nevyhráli jsme, to je bez debat,“ řekl Stuchlík. Krajská organizace ANO Stuchlíka ustanovila do čela vyjednávacího týmu. A podle zdroje E15 blízkého volebnímu štábu hnutí Praha Sobě se už Stuchlík spojil s lídrem tohoto uskupení Janem Čižinským. „Vyjednávání již probíhají,“ přiznal Stuchlík.

Stuchlík nechtěl spekulovat, do jaké míry mohla rozhodování voličů ovlivnit výměna na postu kandidáta strany na pražského primátora, o níž ANO rozhodlo v polovině července, tedy v době, kdy již několik měsíců běžela předvolební kampaň. Poslance ANO Patrika Nachera tehdy po jednání vedení ANO s pražskou organizací nahradil právě Stuchlík.


Nacher se stal dvojkou pražské kandidátky. U voličů je přitom podle dosavadních výsledků voleb poměrně populární, podle průběžných výsledků získal nepatrně více hlasů než Stuchlík. „Patrikovi to přeji, má odpracovány čtyři roky na zastupitelstvu, je poslancem a je to dlouholetý politik,“ komentoval to pražský lídr ANO.

V pražské politice chce být Suchlík aktivní i v případě, že by ANO v hlavním městě skončilo v opozici. Nemá ale signály, že by strana měla skončit bez křesel v radě hlavního města.

Rozhodně tak nelituje toho, že se stáhl z byznysu a prodal svůj podíl ve společnosti Fincentrum. „Fincentrum bych stejně v následujícím půl roce prodal, pokud se podíváte na tu cenu, může vám být jasno, že nejsem zklamaný,“ dodal Stuchlík. Na koupi Fincentra se v září se současnými většinovými majiteli, společnostmi ARX Equity Partners (ARX) s Capital Dynamics, dohodla švýcarská pojišťovací skupina Swiss Life. Hodnota transakce není veřejná.