ODS chce zabránit v Praze „neomarxistické“ koalici

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: Michael Tomeš

Lídr Praha sobě Jan Čižinský ustoupil a primátorský řetěz už nepožaduje. Piráti nabídli možným partnerům více křesel radních. Na vládu ovšem pomýšlí i ODS.

Navzdory taktizování stran, které se v těsném závěsu za sebou dostaly do pražského zastupitelstva, se stále nejpravděpodobnější variantou jeví spolupráce Pirátů, uskupení Praha sobě Jana Čižinského a Spojených sil pro Prahu v čele s TOP 09 a STAN. Zastupitelský klub posledních dvou jmenovaných subjektů v pondělí odpoledne rozhodl, že bude vyjednávat o koalici právě s Piráty a Prahou sobě. Lídr Spojených sil Jiří Pospíšil současně uvedl, že otázku obsazení funkce primátora vnímá jako podružnou, hlavní je prý programová shoda.

Vítězná ODS se snaží rodící se svazek torpédovat, avšak zatím marně. „Hlavním cílem je zabránit neomarxistické koalici na magistrátu, uděláme pro to maximum. Jdeme do jednání s otevřeným hledím,“ řekl E15 šéf pražských občanských demokratů Tomáš Portlík.

První krok učinila místopředsedkyně strany Alexandra Udženija, když vyzvala ke schůzce Čižinského. „Nejlepší koalice v metropoli by byla ODS, TOP 09 a Praha sobě,“ napsala na Twitteru.

Čižinský ale zopakoval, že s ODS a ani s ANO jednat nebude. „Chápu, že je pro paní Udženiju šokem, že existuje politik a politická iniciativa, která tvrdí před volbami i po volbách totéž,“ vzkázal.

Lídr formace Praha sobě je některými politiky považován za nejméně předvídatelný prvek rodícího se svazku. Čižinský například trval na tom, že musí být v čele pražské vlády. „Je legitimní, aby byl primátorem ten, který dostal od voličů nejvíce hlasů, což jsem já. Vůle voličů by měla být respektována,“ prohlásil.

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib reagoval nabídkou, že kromě postu primátora si strana nárokuje dvě křesla v jedenáctičlenné radě a zbývající přenechá partnerům. „Chceme, aby vznikající koalice kladla důraz transparentnost, digitální služby pro občany a řešení bytové krize. Pro tyto tři oblasti jsme nominovali své experty,” řekl.

Čižinský následně ustoupil. Piráti nicméně trvají na tom, aby radní nekumulovali funkce. To je problém právě Čižinského, který se zdráhá vzdát funkce starosty Prahy 7. Navíc je poslancem. „Z mého pohledu je míč na jeho straně hřiště,” podotkl Hřib.