Chceme průjezdná a férová města, říkají podnikatelé v anketě k výsledkům voleb

Příjezd poslance Patrika Nachera do volebního štábu ANO

Příjezd poslance Patrika Nachera do volebního štábu ANO Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jeden z nejbohatších Čechů Kvido Štěpánek
Jiří Brož
Kateřina Kratochvílová
Josef Simpartl působí v Dáme jídlo na pozici Chief Operations Officer
Jan Palaščák, skupina Amper
17
Fotogalerie

Deník E15 požádal podnikatele a šéfy firem o vyjádření, jak vnímají výsledky voleb v místě svého podnikání i na celostátní úrovni, jak ovlivní jejich byznys a co od nových koalic očekávají.

Praha

Ondřej Krátký, výkonný ředitel Liftago

S vedením města jsem v řadě věcí nemusel souhlasit, ale oceňoval jsem větší míru investičních projektů a výrazný posun například v dopravní infrastruktuře. Doufám, že nové vedení města na to naváže a využije alespoň blízkost vládních barev. Důležitá je další modernizace městské infrastruktury. Krom toho za Liftago vidím řešitelné problémy jako obrovský nárůst počtu taxikářů – taxislužby začaly konkurovat MHD a to je špatně. Také vidím nevyužitou příležitost mikromobility. Vidím příležitost zlepšit komerční doručovací služby, ale jim vládne regulace z minulého století.

Richard Fuxa, spolumajitel společnosti BigBoard Praha

Našimi zákazníky nejsou města a obce a drtivá většina našich ploch stojí na soukromých pozemcích, takže komunální volby sledujeme pouze jako občané.

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

S Prahou jsme v minulých letech velmi dobře spolupracovali. Uzavřeli jsme memorandum o poplatcích z pobytu s tím, že by se ty peníze měly vracet zpět od cestovního ruchu. Uvidíme, jaké koalice se teď utvoří, a pevně věříme, že bude dobrá spolupráce pokračovat. Pro nás bude stěžejní, jak se vyřeší sdílené ubytování, poplatky za pobyt a další. 

Milan Polák, výkonný ředitel Zoot

Ačkoliv politika na módu přímý vliv nemá, rozhodnutí politiků mají vliv na řešení například energetických složitostí a ceny energií jsou i pro náš sektor stěžejní. V říjnu budeme otevírat nové kamenné obchody a aby mohly zůstat otevřené, bude zapotřebí nastavit férovější a příznivější podmínky pro retail obecně.

Vítek Ježek, zakladatel a šéf sdílených kol Rekola

V Praze – na úrovni magistrátu, ale často i na úrovni městských částí – je možných mnoho různých kombinací nově zvolených stran. A pro znatelné posuny věcí se musí domluvit magistrát (s více) městskými částmi dohromady, což situaci ještě více znepřehledňuje. Dle výzkumu Medián pro TSK z loňska vidíme v Praze, že 35 procent Pražanů nad patnáct let jezdí na kole dopravně alespoň jednou týdně. Dalších třináct procent alespoň jednou měsíčně. Takto výrazný podíl dopravy na kole ve městě nejde ignorovat. Ještě většímu využití brání prostý strach o vlastní bezpečnost při cestě. A proto největší dopad má vybudování souvislé oddělené infrastruktury. Závazek k jejímu vybudování najdeme u drtivé většiny zvolených stran. A nyní jen záleží na tom, zdali jej naplní i v praxi.

Jan Palaščák, zakladatel společnosti Amper

Každou městskou radu čeká nejdřív zajištění nákupu energií na příští roky, a někde i měsíce a následně hledání úsporných opatření a využití potenciálu vlastní výroby energií v daném městě, tedy zejména obnovitelných zdrojů. Náš byznys se zaměřuje právě na tyto oblasti, takže řešíme spíše kapacity, jak poptávku uspokojit. Cenová a bezpečnostní situace je taková, že ideologie to těžko může změnit, takže i kdyby kupříkladu konzervativní koalice v Praze nasadila rétoriku proti klimatickému plánu, tak bude do úspor a OZE tak jako tak investovat, jen se tomu místo klimatické politiky bude říkat soběstačnost.

Josef Simpartl, šéf logistiky ve společnosti Dáme jídlo

Obecně přivítáme každé zlepšení průjezdnosti měst, větší prostor pro kola a další zlepšování dopravní infrastruktury. Všechny tyto změny mohou mít velmi pozitivní efekt na naše aktivity, další zkvalitňování služeb a spokojenost našich zákazníků.

Jihlava

Kateřina Kratochvílová, majitelka a šéfka ICOM Transport

V Česku není dobrá ekonomická situace. A ta není způsobená pouze válkou, ale především populistickým rozhodováním několika minulých vlád. Na pořadu dne je spíš vysvětlovat národu, co je nutné udělat, abychom se rychleji přibližovali vyspělým národům. Namísto toho některá hesla byla o dalším populistickém zadlužování. Naprosto se mi nelíbila vystoupení, jejichž smyslem bylo rozdělování voličů. Nestoudné bylo i přesvědčování lidí o laciném ruském plynu. Zastavit továrny zbraněmi je zdlouhavé a drahé. Otočením kohoutku přívodu plynu je to velice snadné. Výsledky voleb jsou takové, jaké jsou. Věřím, že vzniknou rozumné koalice, které nám budou všem ku prospěchu, nebo naopak budou poučením k příštím volbám.

Karlovy Vary

Jiří Brož, majitel realitní kanceláře Loyd Reality

Voliči si vybrali pokračování dosavadní koalice ANO-Karlovaráci-ODS, byť s posílením váhy ANO. Vliv na realitní trh neočekávám nijak výrazný. Téměř všechny kandidující strany slibovaly výstavbu nových bytů, ale v rozpočtu města pro tento záměr nevidím peníze. Stálé výdaje, nárůst cen energií, běžná údržba majetku a financování všech dalších slibů „zdarma“ nedává prostor pro masivnější investici. Pokud by se přeci jen město do výstavby pustilo, tak doufám, že zvolí nájemní bydlení pro potřebné skupiny obyvatel. Počet obyvatel města klesá, ale bytový fond neubývá. Byty ve městě nechybějí, chybějí městské nájemní byty.

Jablonné nad Orlicí

Kvido Štěpánek, majitel firmy Isolit Bravo

Mně osobně i nám jako firmě je v zásadě jedno, kdo místní volby vyhraje. Jablonné je maloměsto poznamenané naplno biblickým příměrem, a sice že doma není nikdo prorokem. A podle toho se k nám také každé zastupitelstvo chová.

Plzeň

Jan Křížek, šéf společnosti Corseq

Dobrých výsledků u voleb v našem regionu dosáhly strany spíše od středu doprava, což je pro živnostníky a podnikatele vždy lepší varianta. Záleží jak se sestaví koalice, takže může být ještě vše úplně jinak. V současné době naše podnikání v oblasti strojírenství může asi nejvíce ovlivnit probíhající energetická krize. Komunální politici na toto velký vliv nemají, proto si myslím, že výsledky komunálních voleb na nás budou mít zanedbatelný vliv.