Průzkum: Nejvíce lidí v Praze zvažuje, že budou volit Piráty a ODS

Zdeněk Hřib (Piráti)

Zdeněk Hřib (Piráti) Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší potenciál před říjnovými komunálními volbami v Praze mají Piráti a ODS, jejich volbu zvažuje třetina lidí. Třetí je koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), o jejíž volbě vážně uvažuje čtvrtina lidí. Následuje ANO s volebním potenciálem 23,5 procenta a Praha Sobě s 15,5 procenta. Vyplynulo to z průzkumu společností Kantar TNS a Median pro Českou televizi (ČT).

Průzkum neukazuje možný výsledek voleb. Lidé, kteří nevylučují svou účast ve volbách, v něm pouze říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují. Komunisté tak vyšli z průzkumu s volebním potenciálem 5,5 procenta. Jen o něco vyšší, šestiprocentní, mají Nezávislí. Pod deseti procenty jsou ještě ČSSD a SPD.


V kterých obvodech budou vybírat nové senátory? Více zde >>>


Podle průzkumu je v Praze rozhodnuto jít k volbám 49 procent lidí a 17 procent tvrdí, že se voleb spíše zúčastní. O volbě strany byly v době průzkumu, tedy od 21. srpna do 3. září, přesvědčeny dvě pětiny respondentů. "Tento podíl je daleko vyšší než v ostatních sledovaných městech (Brně, Ostravě). Příčinou může být různé načasování začátku volební kampaně," uvedli autoři výzkumu.


Seznam kandidátů do Senátu zde >>>


 Před čtyřmi lety komunální volby do zastupitelstva hlavního města vyhrálo ANO se ziskem 22 procent hlasů a 17 mandáty v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Voleb se zúčastnilo 37,72 procenta voličů. Do zastupitelstva se tehdy dostaly i TOP 09 s 20 procenty (16 mandátů), Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) s 11,2 procenta (8 mandátů), ODS s téměř 11 procenty (8 mandátů), ČSSD s 10,4 procenta hlasů (8 mandátů), KSČM s 5,3 procenta hlasů (4 mandáty) a Piráti s 5,3 procenta hlasů (4 mandáty).

Průběžné výsledky voleb, zajímavosti a komentovaný přímý přenos sledujte zde>>>

Online výsledky voleb můžete sledovat zde>>>